Watergebiedsplannen

Waterschap Hollandse Delta maakt watergebiedsplannen om ervoor te zorgen dat het watersysteem goed blijft werken. In deze plannen onderzoeken wij de werking van het watersysteem, oftewel het stelsel van sloten en kanalen, sluizen en gemalen voor zoet water in de polder. Daarbij wordt gekeken naar de huidige situatie én de toekomst. De plannen helpen ons om ons voor te bereiden op klimaatverandering. Door klimaatverandering neemt het risico op overstromingen en droogte toe. 

Onder het watersysteem vallen alle:

  • sloten
  • kanalen
  • gemalen
  • inlaten
  • sluizen
  • stuwen
  • duikers 

in een gebied. Zie ook de uitleg onderaan deze pagina.

Wat is een watergebiedsplan?

In een watergebiedsplan wordt een watersysteem uitgebreid ‘doorgelicht’ en verbeterd. Het is een soort APK-keuring van het polderwater. Er wordt onderzocht waar er overlast is door teveel water of juist door te weinig water. 

Wij kijken niet alleen naar de hoeveelheid water, maar ook naar de kwaliteit van het water. Hoe kan dit worden verbeterd in het gebied? Ook bekijken wij of de dagelijkse besturing van het watersysteem en het beheer en onderhoud kan worden verbeterd. Dit alles onderzoeken wij in samenhang met andere taken van het waterschap, zoals de onderhoud aan de dijken. En in samenhang met andere ontwikkelingen in het gebied die raakvlakken hebben met het watersysteem. Voorbeelden hiervan zijn nieuwbouwplannen of natuurontwikkeling. Het resultaat van die onderzoeken is een aantal maatregelen die het waterschap uitvoert. Zo werken we toe naar een toekomstbestendig watersysteem. 

Hoe pakken we dat aan?

Het watergebiedsplan doorloopt een aantal fasen om stapsgewijs tot maatregelen ter verbetering van het watersysteem te komen.

  1. Knelpunten 
    Wij maken eerst een overzicht van de knelpunten. We kijken bijvoorbeeld of het water goed kan wegstromen als er veel regen valt, of de gemalen goed werken en of de waterkwaliteit in orde is. Dit doen we met behulp van modellen, metingen, kennis van het gebied en meldingen van inwoners. 
  2. Oplossingen bedenken
    Wij bedenken oplossingen voor de knelpunten en kijken of er samenwerking met andere thema’s en plannen mogelijk is. Daarbij gaan we in gesprek met de omgeving voor input en oplossingen/mogelijkheden. Door verschillende oplossingen bij elkaar te brengen, kunnen we efficiënt werken. 
  3. Oplossingen uitwerken
    Alle oplossingen worden uitgewerkt in concrete maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld het aanleggen van een waterberging of een natuurvriendelijke oever zijn. 
  4. Oplossingen uitvoeren
    We gaan het gebied in om de oplossing uit te voeren.

Uitleg bij het watersysteem

  • Een kanaal is een door de mens aangelegde waterweg, waarmee onder andere water afgevoerd kan worden.
  • Een gemaal wordt gebruikt om water weg te pompen uit laaggelegen gebieden, zoals polders. Het doel van een gemaal is om het waterpeil te reguleren, zodat gebieden niet onder water komen te staan. 
  • Een inlaat is een doorgang waardoor water een bepaald gebied of systeem binnenkomt, zodat op een gecontroleerde manier water toe gelaten kan worden. 
  • Een sluis wordt gebruikt voor regelen van het waterpeil tussen twee waterwegen, zoals tussen een rivier en een kanaal, of tussen verschillende delen van een kanaal. Het bestaat uit een afgesloten ruimte die gevuld of leeggemaakt kan worden met water, zodat schepen of boten omhoog of omlaag kunnen worden gebracht om het hoogteverschil te overbruggen.
  • Een stuw is een soort dam die het water tegenhoudt, zodat er een waterreservoir ontstaat of het water op een gecontroleerde manier kan worden afgevoerd. 
  • Een duiker is een buis of pijp die onder een weg, dijk of ander obstakel door loopt, waardoor water van de ene kant naar de andere kan stromen. 

Keer terug naar het begin van de pagina.