Watergebiedsplan Pernis

Wij maken watergebiedsplannen om ervoor te zorgen dat het watersysteem goed blijft werken, nu en in de toekomst. Het dorp Pernis heeft weinig open water en heeft ook weinig ruimte om water te bergen. Wanneer het hard regent kan op sommige locaties wateroverlast ontstaan. In het watergebiedsplan zijn maatregelen onderzocht om de kans op wateroverlast te verkleinen.

Hoe pakken we dat aan?

Met dit watergebiedsplan onderzoeken wij het functioneren van het watersysteem Pernis. Het watergebiedsplan doorloopt een aantal fasen.

  1. Afgerond: Knelpunten

    Wij maken eerst een overzicht van de knelpunten. We kijken bijvoorbeeld of het water goed kan wegstromen als er veel regen valt, of de gemalen goed werken en of de waterkwaliteit in orde is. Dit doen we met behulp van modellen, metingen, kennis van het gebied en meldingen van inwoners. 

  2. Afgerond: Oplossingen bedenken

    Wij bedenken oplossingen voor de knelpunten en kijken of er samenwerking met andere thema’s en plannen mogelijk is. Daarbij gaan we in gesprek met de omgeving voor input en oplossingen/mogelijkheden. Door verschillende oplossingen bij elkaar te brengen, kunnen we efficiënt werken. 

  3. Momenteel bezig: Oplossingen uitwerken

    Alle oplossingen worden uitgewerkt in concrete maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld het aanleggen van een waterberging of een natuurvriendelijke oever zijn. 

  4. Nog te doen: Oplossingen uitvoeren

    Het uitvoeren van de maatregelen staat gepland na 2026.

Wat gaan wij doen?

Als eerst gaan wij de capaciteit van het gemaal en een aantal sloten en duikers vergroten om het water sneller af te voeren. Wij zoeken naar locaties voor waterberging, bijvoorbeeld in de openbare ruimte. Samen met de gemeente kijken wij waar dit mogelijk is zonder dat het tot overlast leidt. Ook wordt gekeken naar de verbetering van de drainage om wateroverlast te verminderen. Tot slot verbeteren wij de waterkwaliteit door sloten dieper te maken, groei van waterplanten in de sloten te stimuleren, bladval in de sloten tegen te gaan en te zorgen voor minder zout water in het gebied, door op de juiste momenten water in te laten.

Kaartje Pernis
In de paars gekleurde gebieden en locaties gaan we aan de slag.