Watergebiedsplan Putten

Het gebied Putten bestaat voor ongeveer vijftig procent uit bebouwd gebied. De rest bestaat uit akkerbouw, grasland of natuur. Op sommige plekken gaat de aan- en afvoer van water lastig, omdat inlaten, sloten en duikers te smal zijn. Bij hevige regen kan het water op het land blijven staan, maar dit veroorzaakt niet overal problemen. In het watergebiedsplan hebben wij oplossingen bedacht om meer water te bergen en de waterafvoer te verbeteren.

Hoe pakken we dat aan?

Met dit watergebiedsplan onderzoeken wij het functioneren van het watersysteem Putten. Het watergebiedsplan doorloopt een aantal fasen.

  1. Afgerond: Knelpunten

    Wij maken eerst een overzicht van de knelpunten. We kijken bijvoorbeeld of het water goed kan wegstromen als er veel regen valt, of de gemalen goed werken en of de waterkwaliteit in orde is. Dit doen we met behulp van modellen, metingen, kennis van het gebied en meldingen van inwoners. 

  2. Afgerond: Oplossingen bedenken

    Wij bedenken oplossingen voor de knelpunten en kijken of er samenwerking met andere thema’s en plannen mogelijk is. Daarbij gaan we in gesprek met de omgeving voor input en oplossingen/mogelijkheden. Door verschillende oplossingen bij elkaar te brengen, kunnen we efficiënt werken. 

  3. Momenteel bezig: Oplossingen uitwerken

    Alle oplossingen worden uitgewerkt in concrete maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld het aanleggen van een waterberging of een natuurvriendelijke oever zijn. 

  4. Nog te doen: Oplossingen uitvoeren

    Het uitvoeren van de maatregelen staat gepland na 2025

Wat gaan wij doen?

Wij gaan op verschillende plekken aan de slag om het watersysteem te verbeteren. Zo vervangen wij een aantal te kleine duikers, zodat het water beter weg kan stromen. Daarnaast maken wij een inlaat groter en automatiseren wij enkele stuwen. Ook zorgen wij voor goed onderhoud van gemalen, duikers en inlaten. Op sommige locaties zullen wij vaker baggeren en pakken wij verzande oevers aan. Door meer planten te plaatsen, verbeteren we de waterkwaliteit. Daarbij verbeteren wij de leefomgeving van de planten zodat ze beter kunnen groeien.

Kaartje Putten
In de paars gekleurde gebieden en locaties gaan we aan de slag.