Watergebiedsplan Hoeksche Waard zuidwest
In de Hoeksche Waard zuidwest is de wateraanvoer voor een aantal plekken niet genoeg in droge periodes. Hierdoor kan dan het waterpeil te laag worden, wat slecht is voor agrariërs, de natuur en de funderingen van gebouwen. Ook de waterkwaliteit heeft aandacht nodig. Er is weinig ruimte voor waterplanten om te groeien en vissen kunnen zich tussen sloten niet goed verplaatsen. Daarnaast zijn sommige bermen dichtgeslibd, waardoor natuurvriendelijke oevers minder goed werken. In het watergebiedsplan zijn deze problemen onderzocht en zijn er oplossingen bedacht.
Hoe pakken we dat aan?
Afgerond: Knelpunten
Wij maken eerst een overzicht van de knelpunten. We kijken bijvoorbeeld of het water goed kan wegstromen als er veel regen valt, of de gemalen goed werken en of de waterkwaliteit in orde is. Dit doen we met behulp van modellen, metingen, kennis van het gebied en meldingen van inwoners.
Afgerond: Oplossingen bedenken
Wij bedenken oplossingen voor de knelpunten en kijken of er samenwerking met andere thema’s en plannen mogelijk is. Daarbij gaan we in gesprek met de omgeving voor input en oplossingen/mogelijkheden. Door verschillende oplossingen bij elkaar te brengen, kunnen we efficiënt werken.
Momenteel bezig: Oplossingen uitwerken
Alle oplossingen worden uitgewerkt in concrete maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld het aanleggen van een waterberging of een natuurvriendelijke oever zijn.
Nog te doen: Oplossingen uitvoeren
Het uitvoeren van de maatregelen staat gepland na 2025.
Wat gaan wij doen?
In de Hoeksche Waard zuidwest werken wij op meerdere plekken aan verschillende acties.
- We renoveren een gemaal.
- We veranderen verschillende gemalen en stuwen, zodat vissen zich door het gebied kunnen verplaatsen.
- We passen inlaatwerken aan om meer water het gebied in te kunnen laten.
- We herstellen verzande sloten.
- We leggen nieuwe natuurvriendelijke oevers aan.
- We zorgen voor meer berging, zodat er geen wateroverlast ontstaat bij zware regenval.