Verhuizing levend (schelpen)materiaal

Waterschap Hollandse Delta werkt aan een dijkversterking bij de Grevelingen, een waardevol ecologisch gebied nabij Ouddorp. De dijken in dit gebied worden versterkt omdat er aan de buitenkant van de dijk zand kan wegvloeien. Om dat tegen te gaan worden er zware stortstenen aangebracht. Hoewel dit nodig is voor de veiligheid, heeft het ook invloed op de lokale onderwaterecologie, waaronder kreeften, oesters, sponzen, tapijtschelpen, mosselen en kokkels. 

Deze ecologie leven op en rond de dijken en zouden door de werkzaamheden beschadigd kunnen worden. Om dit te voorkomen, heeft waterschap Hollandse Delta in samenwerking met verschillende partijen een plan ontwikkeld om hen tijdelijk te verhuizen.

De kleine en eidragende kreeften zijn, tijdens het kreeftenseizoen, afgevangen en hebben tijdelijk een ander adres gekregen. Het schelpenmateriaal (zoals bijvoorbeeld de oesters), liggen tijdelijk opgeslagen in (onderwater)depots. 

Recent waren medewerkers van het waterschap aan boord van de BRU 39 ‘Luctor’ om een bezoek te brengen aan twee (onderwater)depots waar (levend) schelpenmateriaal ligt opgeslagen. Het (levend) schelpenmateriaal is de afgelopen maanden verhuisd naar deze depots. Deze depots liggen op zo’n 20 minuten varen vanaf Ouddorp haven. De oesters en kreeften blijven voorlopig twee jaar op hun tijdelijke adres. Na de werkzaamheden aan de dijk verhuizen ze weer terug. 

Deze verhuizing is een belangrijke ecologische maatregel die we nemen om tijdens de dijkversterking het onderwaterleven van de Grevelingen niet aan te tasten. De samenwerking tussen het waterschap, de vissers en andere betrokken partijen toont aan dat het mogelijk is om te werken aan een veilige toekomst voor de dijken, zonder het rijke onderwaterleven van de Grevelingen aan te tasten.

Ook voor andere locaties waar we aan de slag gaan houden we rekening met natuurwaarden en de omgeving. Dit past bij de ambitie van het waterschap om natuurinclusief te werken.

Meer weten over deze onderwaterdijkversterking? Volg de projectwebsite Onderwaterdijkversterking.