De inhoud is geladen.

Tips bij wateroverlast

Tips bij wateroverlast

Het klimaat verandert, en daar merken we steeds meer van. We hebben vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals hoge temperaturen, droogte en hevige regenbuien. Vooral die stortbuien kunnen flink wat wateroverlast veroorzaken: denk aan ondergelopen kelders, plassen in de tuin, water dat uit de afvoer omhoogkomt en straten die blank staan.

Het waterschap helpt om het overtollige water snel af te voeren, maar ook jij kunt helpen! Met een paar simpele aanpassingen in en om je huis kun je al een groot verschil maken. Op deze pagina vind je veel voorkomende vormen van wateroverlast, wat wij daar als waterschap aan doen én tips over wat je zelf aan kunt pakken.

Subsidie

Wist je dat je soms subsidie kunt krijgen voor maatregelen die je neemt om wateroverlast in je huis en tuin te voorkomen? Je kunt 20% van de projectkosten terugkrijgen, met een minimum van €250 en een maximum van €5.000.

Subsidie aanvragen

Tips om plassen water in je tuin te verminderen

Na een flinke stortbui staan er weleens flinke plassen water in je tuin. 

Tips voor plassen water in je tuin

Tips om overstromende afvoerputjes te voorkomen

Als er in korte tijd erg veel regen valt, kan het gebeuren dat er via afvoerputjes in je huis rioolwater omhoogkomt. 

Tips voor overstromende afvoerputjes

Tips om water in de kelder te voorkomen

Staat er na een flinke stortbui water in je kelder? 

Tips bij water in je kelder

Wat te doen als de straat blank staat?

Staat je straat vol water na een flinke regenbui? 

Tips als je straat blank staat

Tips om je huis te koelen

We hebben steeds vaker te maken met hoge temperaturen waardoor het ook in huis steeds warmer wordt. 

Tips om je huis te koelen

Tips bij grote plassen water in je tuin

  • Tegels vervangen door groen
    Vervang een aantal tegels in je tuin door gras, bloemen of struiken. Dit helpt niet alleen om water beter te laten wegzakken, maar maakt je tuin ook koeler tijdens warme dagen.
  • Koop een regenton
    Daarmee vang je veel regenwater op. Door de ton aan te sluiten op je regenpijp, voorkom je dat al dat water in je tuin of in het riool terechtkomt. En je kunt het opgevangen water gebruiken om je tuin te besproeien tijdens droge periodes. Zo heb je altijd water bij de hand! Ook kun je de ton leeg laten lopen als de bui voorbij is, zodat hij nieuw water kan opvangen.
  • Controleer af en toe je dakgoot en regenpijp
    Vooral in een dakgoot kan veel vuil ophopen zoals bladeren en takjes. Een verstopte goot kan overstromen, wat weer voor plassen in je tuin zorgt.
  • Koppel je regenpijp af
    Door die pijp naar een regenton of in je tuin te laten stromen, zorg je ervoor dat het riool minder belast wordt. Zo help je wateroverlast voorkomen.
  • Overweeg een groen dak
    Dat is dakbedekking van levende planten waardoor het vocht ook door die planten wordt opgevangen. Bovendien zorgt een groen dak voor een betere isolatie van je huis, verkoeling en gaat je dak langer mee.
  • Geveltuin aanleggen
    Staat je woning direct aan de straat? Vervang dan een paar stoeptegels door planten en bloemen. Dit zorgt voor een betere waterafvoer en is bovendien leuk om te zien.
Meisje zit in een plas water in de tuin

Beluister onze podcast

Water in afvoer douche komt omhoog

Tips bij overstromende afvoerputjes

Als er water uit afvoerputjes in bijvoorbeeld de keuken of badkamer omhoog komt, kan het riool overbelast zijn. Daar kun je op verschillende manieren iets aan doen:

  • Terugslagklep installeren
    Zo voorkom je dat rioolwater terug je huis in stroomt. Laat dit door een specialist doen. 
  • Tegels vervangen door groen 
    Minder tegels in je tuin betekent dat regenwater beter kan wegzakken, wat de druk op het riool vermindert. Bovendien maakt het je tuin een stuk aantrekkelijker.
  • Regenton gebruiken 
    Door een regenton aan je regenpijp te koppelen, vang je water op dat anders in het riool zou stromen. Gebruik dit water om je tuin te besproeien of je auto te wassen.
  • Regenpijp afkoppelen
    Koppel je regenpijp af en leid het water naar een regenton, opslag of je tuin in, zodat het riool niet overbelast raakt bij hevige regenval.

Tips bij water in je kelder

  • Ventilatieroosters en kelderramen beveiligen. 
    Zorg ervoor dat er geen water naar binnen kan stromen via ventilatieroosters en kelderramen. Verhoog bijvoorbeeld de randen om deze openingen. 
  • Controleer de kelder op scheuren en kieren
    Dicht ze af met waterdicht materiaal, zoals vochtwerende verf of epoxy. Win hiervoor eerst advies in bij een specialist. 
  • Verbeter de afwatering
    Zorg ervoor dat water rondom je huis goed kan wegstromen, bijvoorbeeld door voldoende groen aan te leggen in plaats van tegels en bestrating
  • Leg een waterdichte keldervloer aan. 
    Dit helpt om te voorkomen dat grondwater in je kelder komt.
  • Behandel de keldermuren
    Bijvoorbeeld met vochtwerende verf of kies voor waterdichte gevelbekleding.
  • Leg een grindbed aan rondom de fundering van je huis
    Dit zorgt ervoor dat water beter weg kan zakken. Wat de kans op water in de kelder verkleint.
  • Koop een waterstofzuiger
    Als er dan toch water in je kelder staat, kun je het in ieder geval snel verwijderen.
Krat staat op een ondergelopen keldervloer
Auto geparkeerd in een ondergelopen straat

Wat te doen als de straat blank staat?

  • Melding maken bij de gemeente 
    Als grote delen van de straat blank staan, kan het zijn dat het riool verstopt is. Neem in dat geval contact op met de gemeente en maak melding van de wateroverlast.
  • Losse putdeksel melden
    Deze kunnen gevaarlijk zijn. Meld het bij de brandweer op 0900-0904.
  • Veilig rijden door de plassen
    Rijd niet te hard door plassen op straat. Het water komt deels uit het riool en zit vol met bacteriën.
  • Zandzakken of schotje plaatsen
    Als er een risico is dat water je huis binnenstroomt, leg dan zandzakken voor je deur of plaats een schotje om het water tegen te houden.
  • Zet je elektronica en belangrijke spullen hoog
    Soms is wateroverlast niet altijd te voorkomen. Beperk de gevolgen door je waardevolle spullen op een hoge plek te zetten waar het water niet komt. 

Tips om je huis te koelen

  • Vervang een deel van de bestrating rond je huis en in je tuin door gras, planten en struiken
    ‘Groen’ houdt regenwater vast waardoor het rondom je huis koeler blijft. 
  • Kijk eens naar de mogelijkheden van een groen dak
    Het dak isoleert je huis en neemt regenwater op. Verkoelend en duurzaam tegelijk. 
Man in woonkamer heeft het warm

Waar ben ik zelf verantwoordelijk voor?

  • Overlast thuis voorkomen. Als je in je eigen huis overlast hebt door ondergelopen ruimtes of een verstopte riolering, moet je dat zelf oplossen. Gebruik de tips van deze pagina om problemen te voorkomen of op te lossen.
  • Grond drooghouden. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor het drooghouden van de grond waar je woning op staat en voor het op de juiste hoogte houden van je tuin. Dit kun je doen door bijvoorbeeld drainagebuizen te installeren die overtollig water afvoeren, of door regelmatig ophoogmateriaal zoals zand of tuingrond toe te voegen om verzakking te voorkomen.

Wat doet het waterschap?

Bij waterschap Hollandse Delta werken we er hard aan om wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. We houden rekening met de veranderingen in het klimaat en bereiden ons voor op de grotere kans op hevige regenbuien. Wanneer er veel regen voorspeld wordt, zorgen we ervoor dat er extra water opgevangen kan worden en zetten we onze gemalen op volle kracht in. Als het nodig is, gebruiken we ook extra pompen om het water snel af te voeren.

Toch kunnen we niet elke vorm van wateroverlast volledig voorkomen. Bij uitzonderlijk zware of langdurige regenval kan het gebeuren dat het riool en watergangen zoals sloten, rivieren en kanalen, tijdelijk meer water moeten verwerken dan ze aankunnen.

Maar we staan er niet alleen voor. Samen met gemeenten, provincies, brandweer, veiligheidsregio's, andere overheden en inwoners werken we eraan om de impact van wateroverlast te verminderen. Iedereen kan helpen! Op deze pagina hebben we tips verzameld waarmee ook jij kunt bijdragen leveren. Door samen te werken, maken we onze omgeving beter bestand tegen wateroverlast.