Jan uit Simonshaven zorgt voor waterberging in Putten

Binnen het watergebiedsplan Putten zoekt het waterschap in enkele peilgebieden ruimte voor waterberging. In het peilgebied waar Jan de Reus woont is dat 2,8 hectare. Jan heeft actief meegedacht over de inrichting, zodat zijn percelen er voor de agrarische bewerking beter bij komen te liggen. En het waterschap kan in één klap de helft van de waterberging die nodig is aanleggen.
 

Op het weiland tussen de Hoge- en Lageweg in Simonshaven grazen normaal gesproken de schapen van Jan de Reus. Nu staan ze nog op stal, maar als de temperatuur straks wat hoger is gaan ze naar buiten. Tussen zijn schapen zie je dan ook Martha lopen. „Ze is mijn laatste koe en een levend aandenken aan de 50 koeien die ik ooit had”, zegt Jan. 

De rest van de koeien heeft in de loop der jaren onderdak gekregen in een andere stal of is geslacht. In dat geval zijn ze in de diepvries terechtgekomen van zijn vrouw Corrie. Zij runt een boerderijwinkel aan huis en verkoopt niet alleen verse groenten, maar ook vlees en natuurlijk de verse melk van Martha. 

Jan de Reus in de stal bij Martha
Jan de Reus in de stal bij Martha

Wateroverlast 1998

Een deel van de wateraanvoer naar gemaal Putten gaat langs het weiland van Jan. Voor de bouw van het gemaal, bijna 10 jaar geleden, is deze hoofdwatergang 10 meter breder gemaakt. Jan was hier erg blij mee, want de wateroverlast van 1998 zat nog vers in zijn geheugen.

„Er is toen in enkele dagen 180 millimeter regen gevallen. En het water kon niet weg, want de bodem was al verzadigd van de regen die al was gevallen.” Nu klopte het waterschap voor de tweede keer bij hem aan. Er is meer waterberging nodig in dit gebied.

Meer waterberging

Volgens de laatste berekeningen in het watergebiedsplan van het waterschap is meer ruimte nodig voor waterberging. „Zulke toestanden als in 1998 willen we voorkomen. Daarom zoeken we meer ruimte voor waterberging”, zegt Philip Wolfert van Hollandse Delta. „In het peilgebied van Jan is daar totaal 2,8 hectare grond voor nodig.” 

De helft van die oppervlakte levert Jan. Voor een groot deel zit het in de verbreding van de hoofdwatergang. Maar daar blijft het niet bij. „Ik wil mijn percelen efficiënter inrichten. Dat zou kunnen door het aanpassen van een aantal tussensloten.” 

Betere waterkwaliteit

Hij zette zijn idee op papier en nam contact op met Philip.  „Zijn plan zag er goed uit en we zijn samen aan de gang gegaan.” Uit alle ideeën ontstond een mooi plan, waarbij sloten worden gedempt, sloten worden verbreed en verdiept en dammen op de nieuwe situatie worden aangepast.

Jan kwam met het voorstel om de taluds van de flauwer aan te leggen. En dat past precies in het straatje van het waterschap. Philip: „We slaan nu twee vliegen in één klap: meer waterberging en betere waterkwaliteit door de aanleg van natuurvriendelijke oevers en verdieping van de tussensloten.” 

Nog even geduld ..

Er ligt nu een plan waar iedereen blij van wordt. „Wij kunnen de helft van onze waterberging aanleggen en Jan heeft straks een weiland naar zijn zin.” In dit geval duurt ‘straks’ nog ongeveer 3 jaar. Eerst moeten alle vergunningen in orde zijn, voordat er een schop de grond ingaat. 

Maar Jan en Corrie hebben geen haast. Ze zijn allebei zestigers en een bedrijfsopvolger heeft zich nog niet gemeld. „We zien het klimaat ook veranderen en deze maatregelen zijn hard nodig. Op deze manier dragen wij ons steentje bij.”

Polder in Putten
watergebiedsplan Putten

De belangrijkste doelen van de watergebiedsplannen zijn het ontwikkelen van maatregelen op het gebied van:

  • Normering wateroverlast
  • Waterkwaliteit (KRW)
  • Deltaprogramma ruimtelijke adaptatie

Het watergebiedsplan Putten is circa 3.750 hectare groot.

Watergebiedsplan Putten
watergebiedsplan Putten