Groen waterschap
Als waterschap beheren we water én groen, of beter, flora en fauna dus planten en dieren, natuur. Maar wat doen wij eigenlijk allemaal op het gebied van groen?
Waterschap Hollandse Delta zorgt voor:
- 7.300 kilometer sloten en slootkanten
- 776 kilometer dijken en duinen
- het onderhoud van 60.000 bomen
- 200 natuurgebieden
- 212 hectare waterbergingsgebied
- 200 kilometer natuurvriendelijke oevers
- bermen langs 1.233 kilometer wegen en 352 kilometer fietspaden
Ons groenonderhoud is dus een grote verantwoordelijkheid. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met de wensen en belangen van de mensen die in onze regio wonen, werken en recreëren. Lees meer over wat het waterschap allemaal doet.
Groen in de toekomst
Niet alleen nu, maar ook de komende jaren willen we veilig en prettig wonen en werken. Daarom houden we rekening met de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme neerslag, droogte en hitte. Waar mogelijk werken we duurzaam en gebruiken we grondstoffen opnieuw. We (her)planten bomen en vergroten de biodiversiteit.
Bomenkader
Waterschap Hollandse Delta verzorgt ruim 60.000 bomen in het werkgebied in Zuid-Holland zuid. Wij doen dit tegenwoordig met een zogenoemd bomenkader. De basis hiervoor is ons groenbeleidsplan. Het bomenkader is een beheerplan voor bomen en beplanting. Het waterschap streeft naar een robuust bomenbestand. Bestaande bomen blijven zoveel mogelijk staan.
Kader voor maaien/grassen (maaikader)
Hollandse Delta maait dijken en maait de bermen langs de wegen en fietspaden die in beheer zijn van het waterschap. Er zijn verschillende redenen om te maaien: voor de verkeersveiligheid, voor de waterveiligheid en voor regulier onderhoud. Een aantal dijken, bermen en sloten onderhoudt het waterschap ‘gefaseerd.’ We maaien een stuk wel en dan een stuk niet. Dit is goed voor de biodiversiteit, de flora en fauna, en beter voor de ecologie.