Waterschapsverordening

In de Waterschapsverordening staan alle regels die bepalen welke activiteiten waar in ons gebied mogen plaatsvinden en onder welke voorwaarden. De Waterschapsverordening bevat regels voor dijken en duinen, sloten en singels en grondwater binnen het werkgebied van een waterschap. Deze regels gelden voor iedereen.

Waterschapsverordening, wetboek van het waterschap

De Waterschapsverordening is een officieel document waarin allerlei regels staan. Die regels zijn bedoeld om bijvoorbeeld de dijken te beschermen. Maar ook om de rivieren en sloten goed te houden. Je kunt de Waterschapsverordening het ‘wetboek van een waterschap’ noemen.

Bekijk de waterschapsverordening

Legger, kaarten en tabellen

Een legger is een kaart met wateren of dijken die het waterschap in beheer heeft, en waar regels voor gelden. In de Waterschapsverordening zijn onderdelen uit de legger opgenomen. Het gaat om de beschermingszones. Die zones maken als beperkingengebied deel uit van de Waterschapsverordening. Waterbeheerders kunnen de legger nodig hebben om hun taak uit te oefenen.

Alle informatie over de leggers

Keur

Waterschappen, Rijkswaterstaat, gemeenten, overige organisaties (zoals natuurorganisaties) en boeren moeten hun eigen sloten onderhouden. Dit is vastgelegd in de keur.

Meer informatie over de keur

Kaarten en zones

Het waterschap zorgt voor schoon en voldoende water en voor droge voeten. Daarom beheren we onze watergangen en dijken zorgvuldig. In het Open Data Portaal presenteert waterschap Hollandse Delta veelgevraagde geografische gegevens. Via zogeheten zones kunnen we bepalen of je wel of niet een vergunning nodig hebt van het waterschap voor het uitvoeren van een bepaalde activiteit.

Wil je deze gegevens inzien, klik dan op de onderstaande links. Heb je nog andere vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar geo@wshd.nl.

Bekijk de Waterstaatswerken van WSHD

Bekijk de beperkingengebieden van WSHD