Waterschap start proef met DEXSORB-filter
Waterschap Hollandse Delta test een nieuw filter op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Dordrecht. Dit filter, het DEXSORB-filter, haalt microverontreiniging, namelijk microscopisch kleine vervuiling zoals medicijnresten en PFAS, uit het rioolwater. Maandag 25 november kwam de filterinstallatie aan.
Eerder werd dit filter getest in Lelystad. Daar bleek dat het systeem beter en duurzamer kan worden gemaakt. Daarom testen we nu verder in Dordrecht. Waterschap Hollandse Delta werkt samen met andere waterschappen en een adviesbureau. De test duurt tot mei 2025.
Wat doet het filter?
Anne Mollema, heemraad PFAS, legt uit: "We moeten dit uitgebreid testen voordat wij een DEXSORB-filter eventueel op grotere schaal kunnen inzetten. De microverontreiniging vangen wij op in het filter. Daarna halen we de vervuiling eruit om het veilig te verwerken. Vervolgens moeten we het filter weer opnieuw kunnen gebruiken.”
Duurzaam
Het DEXSORB-filter werkt op een slimme manier. Het gebruikt minder energie en is duurzamer dan andere filters, zoals actiefkool. Dat maakt het filter veelbelovend voor de toekomst.
De waterzuivering in Dordrecht gebruikt ook actiefkool om water schoon te maken. Dit doen we tijdens onderhoud aan leidingen onder de grond.