Waterschap start met emissiecoaches

Een belangrijk punt voor de emissiecoaches is om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf of de akker in de sloot terechtkomen (emissie). De coaches geven advies over wat een boer kan doen om dit te voorkomen. De coach richt zich op de dagelijkse praktijk tijdens het seizoen. Als neutrale gesprekspartner helpt de coach de boer om een volgende stap te zetten naar duurzamere landbouw.

Duurzame landbouw

Het doel van het project is: kennis delen en bewustwording over emissie van gewasbeschermingsmiddelen en het voorkomen van deze stoffen in het milieu. Er is een meetnetwerk opgezet dat vanaf begin dit jaar op twintig locaties een breed pakket aan gewasbeschermingsmiddelen meet. Door meer inzicht kunnen problemen zoals normoverschrijding, fouten of slordigheden worden voorkomen. 

Samenwerking in de regio

De coaches zijn mensen met kennis van de sector en het gebied en werken vanuit het project ‘Aanpak reductie gewasbeschermingsmiddelen Zuid-Hollandse Eilanden’. Dit project is een samenwerking tussen milieudiensten, waterschap Hollandse Delta, de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB), LTO Noord en Provincie Zuid-Holland. De omgevingsdiensten DCMR en ZHZ begeleiden het project. Het project wordt gefinancierd vanuit de DAW Impulsregeling, Provincie Zuid-Holland en waterschap Hollandse Delta.

De emissiecoaches starten dit jaar in drie gebieden: Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten. Het project loopt tot en met 2027.

Foto: Geen gewasbeschermingsmiddelen meer in de sloot, door bijvoorbeeld een speciale wasplaats voor landbouwmachines.

Carwash voor landbouwvoertuigen
Carwash voor landbouwvoertuigen