Waterschap Hollandse Delta werkt aan plannen voor watergebieden

Waterschap Hollandse Delta maakt plannen om het watersysteem beter te maken. Hollandse Delta kijkt hiervoor naar de toekomst, naar het jaar 2050. Het waterschap bereidt zich voor op klimaatverandering, droogte, veel regen en zware buien. Er komen 25 plannen voor verschillende gebieden. Elk plan werkt op dezelfde manier.

Projectmanager Philip Wolfert: “Eerst bepaalt het waterschap wat er nu speelt in een gebied. We verzamelen informatie over problemen die er al zijn en kijken wat er vernieuwd moet worden, zoals pompen. We berekenen hoe het watersysteem moet werken, rekening houdend met de klimaatverandering. Zo weten we wat nieuwe problemen kunnen worden en welke aanpassingen in het watersysteem nodig zijn. Ook kijken we naar wat er buiten het waterschap gebeurt, omdat dit mogelijke koppelkansen zijn bij het maken van de plannen.

Inloopavond Putten
De inloopbijeenkomst voor Watergebiedsplan Putten werd druk bezocht, waarbij er veel aandacht was voor waterkwaliteit en –kwantiteit. Eigenaren wilden graag bespreken wat de impact van de maatregelen op de eigen percelen is.

Lijst met maatregelen 

In de tweede fase, de integratiefase, beoordelen we alle verzamelde informatie en werken we mogelijke oplossingen verder uit. Dit resulteert in een lijst met maatregelen voor water aan- en afvoer, groot onderhoud, inrichting, waterberging en verbetering van de waterkwaliteit. Concrete maatregelen kunnen onder andere zijn de renovatie van een gemaal, waterinlaten en pompen, het vergroten van duikers, het realiseren van meer waterberging en aanleg van natuurvriendelijke oevers. Al deze maatregelen helpen om het watersysteem beter en toekomstgericht te maken.

Inloopbijeenkomsten

De plannen worden met de grondeigenaren in het gebied besproken. Dit doen we vaak met een bijeenkomst waar mensen kunnen meepraten en meedenken. Tevens wordt gepolst in hoeverre een eigenaar bereid is om samen met het waterschap maatregelen te realiseren, waarvoor extra grond nodig is of om gemeenschappelijke kansen te benutten. 

Kansen voor iedereen

Na alle input worden de maatregelen concreet uitgewerkt. We praten verder met de grondeigenaren over de plannen. Het waterschap zoekt hierbij naar kansen voor iedereen door maatregelen te combineren en tegelijk de agrarische bedrijfsvoering te verbeteren. Bijvoorbeeld: de wens om meer water voor beregening te realiseren kan resulteren in meer waterberging voor de natte periodes en in combinatie met de aanleg van natuurvriendelijke oevers tevens een impuls te geven aan de waterkwaliteit. De vrijkomende grond kan worden gebruikt om percelen te verbeteren. Daarbij kunnen bestaande toegangsdammen aangepast worden op de huidige agrarische bedrijfsvoering. 

Voor een aantal watergebiedsplannen worden inloopbijeenkomsten gepland

Hoeveel plannen zijn er al?

Op dit moment werkt het waterschap aan veertien van de vijfentwintig plannen. Elk plan is in een andere fase. Als er een bijeenkomst in jouw gebied is, krijg je op tijd bericht. Drie plannen zijn al klaar. Heb je nu al ideeën voor een beter watersysteem? Of wil je grond beschikbaar stellen, ruilen of verkopen? Neem dan contact op met het waterschap.”