Waterkering Zuiderparkweg succesvol getest
Op 1 oktober begint voor het waterschap het stormseizoen. Het stormseizoen loopt tot 1 april. Want tussen oktober en april komt het meeste storm en hoogwater voor. Tijdens deze maanden zijn we extra alert en houden we onze dijken, duinen en waterkeringen extra goed in de gaten. Om zo beschermd te zijn voor water uit de zee en de rivieren.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Om goed voorbereid te zijn op storm en hoogwater zijn we de afgelopen periode bezig geweest om problemen die de dijk, duin of andere waterkering kunnen verzwakken voor de start van het stormseizoen op te lossen. Ook zijn de werkzaamheden waarvoor we in een dijk moeten graven of waarbij de grasmat stuk kan gaan, afgerond. Ook zijn we nagegaan of alles goed werkt. Denk hierbij aan keersluizen in dijken, dammen, sluizen, kleppen, schuiven, deuren, schotten en andere constructies.
Zo hebben we vorige week, samen met gemeente Rotterdam, de waterkering aan de Zuiderparkweg die loopt onder de A15 nabij Rhoon Portland en Rotterdam getest. Dit wordt jaarlijks in de nacht gedaan om zo min mogelijk hinder te veroorzaken. Het is een spectaculair gezicht hoe in enkele minuten de schuif op het wegdek valt. Er wordt dan door onze inspecteurs bekeken of de kering goed aansluit op de grond. Deze waterkering is uit 2012 en beschermt inwoners bij hoogwater en is nog niet eerder ingezet.
Een andere controle die we samen met de gemeente Voorne aan Zee hebben uitgevoerd was bij het Rijksmonument: De Brielse Poort. Hier controleerden we of de vloedplanken die in de opslag liggen nog geschikt zijn en passen in de vestingwal. De Brielse Poort is als het ware een gat in de waterkering rondom de vesting van Hellevoetsluis en daarom belangrijk. In geval van een overstroming zou het achterliggende gebied kunnen overstromen. De vloedschotten geven dan bescherming.
Wat hebben we nog meer gedaan?
- We keken op diverse plekken op de Zuid-Hollandse eilanden of er kale plekken waren in de grasmat van een dijk. Gras is namelijk belangrijk voor de stevigheid van de dijk, want de wortels beschermen de grond van de dijk als een soort deken.
- We controleerden op beschadigingen zoals scheuren in onze dijken en maakten deze dicht waar nodig.
- Ook verwijderden we spontaan opgekomen bomen en struiken. Als ze groter groeien kunnen hun wortels namelijk de dijk verzwakken.
- De vrijwillige dijkwachten hebben een opleidingsweek zodat zij weten wat ze moeten doen als ze mogelijk worden ingezet om bij extreem weer dijken en duinen te inspecteren.
Wat kan jij doen?
De Zuid-Hollandse eilanden liggen grotendeels onder de zeespiegel. Stevige duinen en dijken zorgen ervoor dat we veilig kunnen leven onder zeeniveau. Gebieden die tussen de dijk en het water liggen (buitendijks gebied) zijn niet beschermd bij hoogwater en storm. Inwoners en ondernemers nemen dan zelf maatregelen om het water tegen te houden en volgen de adviezen van hun gemeenten op. Bekijk hier tips over wat je zelf kunt doen bij wateroverlast. En bekijk hier hoe hoog het water bij jou in de buurt kan komen.