Wat kunnen de watergebiedsplannen betekenen voor de agrarische bedrijfsvoering?

Jaarlijks stelt het waterschap vele watergebiedsplannen op om te zorgen voor voldoende water. Sinds 2022 heeft het waterschap inmiddels 16 van de 25 watergebiedsplannen opgestart. Dit betreft plannen in het stedelijk maar vooral ook het landelijk gebied. Wanneer alle maatregelen bekend zijn binnen een watergebiedsplan wordt hiervoor een voorlichtingsbijeenkomst gepland. Aansluitend hierop gaat het waterschap in overleg met grondeigenaren om deze maatregelen mogelijk te maken.

We begrijpen dat niet iedere boer of tuinder wil wachten totdat het waterschap de plannen presenteert. Wil je ook al eerder hierover met het waterschap in gesprek? Om je eigen bedrijfsvoering én het watersysteem te verbeteren? Het waterschap ontvangt wekelijks een verzoek om hierover vrijblijvend van gedachten te wisselen. Een verzoek waar we dan ook graag op ingaan. 

We gaan dan na of het verzoek bijdraagt aan de doelen van het waterschap. Zo wordt bijvoorbeeld nagegaan of er sprake is van een wateropgave in het gebied, een knelpunt in de waterhuishouding of een wens de waterkwaliteit te verbeteren. Is dit het geval dan gaan we op locatie in gesprek om het verzoek verder in detail te bespreken. 

Voorbeelden

Voorbeelden van verzoeken in de afgelopen periode zijn:

  • De wens (van meerdere boeren) om meer water voor beregening in een polder te realiseren. 
  • Het verzoek om gezamenlijk te bespreken hoe oeverafkalving kan worden tegengegaan.
  • Het verbeteren van percelen door herindeling van de kavelsloten. 
  • Percelen aan te passen waardoor het resterende perceel beter bewerkbaar wordt. 
  • Herinrichting van percelen om weidevogelbeheer te stimuleren
  • Verzoeken tot verkoop van percelen of ruiling met percelen van het waterschap. 

Vrijblijvend gesprek

In een vrijblijvend gesprek worden de mogelijkheden besproken en wordt vooral  ook gezocht naar de win-win situatie voor jou en waterschap. In deze gesprekken wordt telkens weer duidelijk dat naast de agrarische bedrijfsvoering ook de waterbeheersing en waterkwaliteit leeft bij de agrariërs.

Ziet je als eigenaar nu al mogelijkheden voor een verbetering in het watersysteem of een mooie koppelkans met jouw bedrijfsvoering en wil  je  hierover vrijblijvend met het waterschap van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op via het Klant Contact Centrum: info@wshd.nl of 088 974 3000.