Waarom maaien?
Maaien speelt een belangrijke rol in het behouden van sterke dijken, veilig verkeer en een goede doorstroming van sloten. Maar het heeft ook invloed op de natuur en het brengt kosten met zich mee. Waterschap Hollandse Delta probeert de verschillende belangen goed af te wegen. Soms is het misschien niet helemaal duidelijk waarom het waterschap bepaalde bermen, dijken of slootkanten wel of niet maait. Waarom gebeurt dit, en hoe zit dat precies?
Veiligheid en zorg voor het milieu
Het waterschap maait bermen, dijken en slootkanten met een heel specifiek doel. Maaien is essentieel voor de veiligheid: het zorgt voor stevige dijken, veilige verkeersomstandigheden en een goede doorstroming van sloten.
Zorg voor de natuur
Het waterschap heeft daarnaast de belangrijke taak om de natuur te beschermen en de biodiversiteit te bevorderen. Daar houden we rekening mee met het moment van maaien en het aantal maaibeurten. Ook laten we soms delen van het gras en kruiden staan, en voeren we het maaisel af. Dit bevordert het schraler worden van de bodem, wat leidt tot een grotere variëteit aan vegetatie en minder dominantie van overheersende planten zoals brandnetels, akkerdistel en koolzaad.
Wat gebeurt er als anderen maaien?
Soms maaien boeren, pachters of perceeleigenaren bermen, dijken of (oevers van) sloten voordat het waterschap maait. En soms worden zelfs stukken gemaaid die het waterschap bewust had laten staan om de natuur een handje te helpen. Dit is niet toegestaan. Het waterschap zorgt zelf voor het maaien van bermen, dijken en sloten, inclusief de oevers daarvan.
Vind je dat er toch gemaaid moet worden? Meld dit dan bij het waterschap via Fixi of bel 088 9743000.