Waar blijft al die bagger?

De bagger die uit de sloot komt, leggen we meestal meteen op de kant. Soms is daar geen plek. In dat geval zoeken we een plek in de buurt waar we de bagger kwijt kunnen, bijvoorbeeld in een weilanddepot. Dat is een stuk grond waar we een stukje van de bovenlaag afgraven. Dat gebruiken we om kades te maken.

Met de kades leggen we een soort kuip aan waarin we de bagger opbergen om te drogen. Soms zit er in de bagger afval zoals plastic of oude blikjes. Dit afval wordt eruit gehaald en naar de afvalverwerker gebracht.

Waterbodemonderzoek

Voordat we baggeren, controleren we eerst de kwaliteit van de bagger. Dit doen wij met behulp van een waterbodemonderzoek. Zo weten we van tevoren of de bagger schoon is of niet. Soms bevat de bagger uit sloten, rivieren of meren schadelijke stoffen.

Verontreinigde bagger

Deze stoffen kunnen afkomstig zijn van fabrieken, landbouw of andere menselijke activiteiten. Wanneer bagger verontreinigd is, kan het niet zomaar overal worden gedumpt. We brengen het dan naar een geschikte stortplaats waar het veilig kan worden opgeslagen.

Speciale stortplaatsen

In Nederland zijn er speciale stortplaatsen voor deze bagger, zoals de Slufter op de Maasvlakte en de Plas van Heenvliet. Hier wordt de bagger veilig opgeslagen om te voorkomen dat de schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.
 

Baggeren