Veilige dijken, duinen en kades

Je staat er vast niet dagelijks bij stil, maar ook jij leeft waarschijnlijk enkele meters onder de zeespiegel. Zonder dijken staat een groot deel van Nederland onder water. Dijken zijn dus heel belangrijk voor Nederland.

Op de Zuid-Hollandse eilanden beheren we zo'n 800 kilometer aan dijken, duinen en kades. Maar liefst 364 kilometer daarvan houdt het water van de grote rivieren en binnenmeren tegen. Deze waterkeringen moeten stevig genoeg zijn om extreem hoge waterstanden te keren. Bijvoorbeeld als gevolg van klimaatveranderingen.

Om het gebied te beschermen toetsen we elke zes jaar de dijken op hun veiligheid. Aan de hand van deze resultaten worden dijken waar nodig versterkt. Bekijk hier de dijkverbeteringen waar we aan werken.  Daarnaast onderhouden we alle dijken en inspecteren we deze in het voorjaar en in het najaar. 

Dijkbewaking

Bij een hoge waterstand van bijvoorbeeld de grote rivieren kan er onverwacht iets gebeuren dat slecht is voor het functioneren van dijken en duinen. Het is belangrijk om schade door een hoge waterstand zo snel mogelijk op te merken. Daarom inspecteert Hollandse Delta dijken en duinen extra als het water hoog staat. Daarbij worden we geholpen door vrijwillige dijkwachten.

Het is goed nieuws dat het aantal bevers in Nederland toeneemt, maar zij kunnen ook flinke schades aan dijken en wegen veroorzaken. Als waterschap zijn we dan ook extra alert en is het een uitdaging om veilig met de bever samen te leven. Hoe werken wij en wat zijn beverschades uit de praktijk? 

Help mee om de dijk heel te houden

Dijken houden onze voeten droog. Daarom zorgen we als waterschap voor goed onderhoud van de dijken. Ook jij kan daarbij helpen, namelijk door de dijken heel te houden. Laat bijvoorbeeld de hond niet graven in een dijk. Door het gegraaf beschadigt de grasmat, terwijl deze belangrijk is om de grond van de dijk bij elkaar te houden. Ook crossen met een motor of quad over een dijk is slecht voor de dijk. De banden beschadigen het gras, waardoor grond van de dijk kan wegspoelen.

En ‘tegel eruit, plant erin’? Een goed idee in een gewone straat, maar als je op of langs een primaire waterkering woont dan mag dat niet. Bestrating van een dijk weghalen heeft tot gevolg dat bij hoogwater hier als eerste grond uit de dijk wegspoelt. Dat maakt de dijk minder sterk. Laat de stenen van een dijk daarom op hun plek liggen.

Droogte en wateroverlast: wat kun je zelf doen?

Gemeenten en waterschappen hebben een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast en droogte, maar kunnen dit niet alleen. Vijftig tot zeventig procent van het oppervlak in steden is namelijk privaat terrein. Hier vind je tips waar je zelf mee aan de slag kunt:

Droogte en wateroverlast: wat kun je zelf doen?

Meer weten over dijken

In het Hoogwaterbeschermingsprogramma zorgen de Nederlandse waterschappen en Rijkswaterstaat samen voor sterke en veilige dijken. Voor wie meer wil weten over bijvoorbeeld de versterking van dijken, het kapotgaan van dijken en waar we zouden zijn zónder dijken, zijn onderstaande filmpjes gemaakt.

Waar zouden we zijn zonder dijken?

Hoe worden dijken sterker gemaakt?

Extra alert tijdens het stormseizoen

Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot en met 1 april. Tijdens deze periode kunnen stevige stormen voorkomen. Wij zijn daarom extra alert en wij plannen geen werkzaamheden aan de dijken. Mocht er hoogwater komen, dan staat de dijkbewaking klaar.

Zelf kun je ook bijdragen aan de veiligheid van dijken. Zo kun je bijvoorbeeld rekening houden met de regels die gelden voor het bouwen op en rond dijken. Bouwwerken, maar ook bijvoorbeeld bomen, kunnen een dijk namelijk verzwakken. Zie je schade aan een dijk? Geef dit dan aan ons door. Zo zorgen we samen voor veilige dijken, duinen en kades.