Veelgestelde vragen over maaien van bermen
Hollandse Delta maait alleen bermen langs wegen van het waterschap of in beheer van het waterschap. Vanaf de wegverharding afhankelijk van de situatie ter plaatse, ongeveer 0,5 tot 1,5 meter. Heb je vragen over het maaien van bermen langs wegen? Hoe vaak er wordt gemaaid? Of waarom er gefaseerd wordt gemaaid. Je vindt de meeste veelgestelde vragen en antwoorden op deze pagina.
In welke periode en hoe vaak wordt er gemaaid?
Het maaien voor de verkeersveiligheid gebeurt in de maand mei of vaker als de verkeersveiligheid in het geding is. Vanaf 1 mei tot 1 december maait Hollandse Delta alle bermen minimaal één of twee keer. Het overige maaiwerk van de bermen gebeurt één of twee keer per jaar.
Wordt er gemaaid in het broedseizoen 15 mei – 15 juli?
Er wordt bij het maaien rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna, zoals orchideeën en kievitsnesten. Dit conform de natuurbeschermingswet.
Ik weet een broedende kievit in de berm en wil de maaier waarschuwen, hoe doe ik dit?
Bel met tel. 088 974 3000 en geef de locatie zo precies mogelijk door. De toezichthouder maaien ontvangt de melding en geeft dit door aan de aannemer.
Veiligheidsmaaien, hoe zit het in bochten rond kruisingen en op rotondes?
Het maaien van de zichthoeken is belangrijk. Dit zijn de plaatsen waar het gras het zicht gevaarlijk kan belemmeren als het te hoog wordt. Het gaat bijvoorbeeld om hoog gras en riet in de buurt van kruisingen.
De binnencirkel van de rotonde staat vol onkruid, doen jullie hier iets aan?
6 keer per jaar worden rotondes gemaaid.
Mijn berm staat vol distels, wat nu?
Bij hardnekkige groei zal, ter plaatse van deze distelhaarden, extra worden gemaaid. De distels worden dan gemaaid voordat ze in zaad schieten.
Als maaisel is blijven liggen, wanneer wordt het verwijderd?
Hollandse Delta doet op aangewezen locaties aan ecologisch bermbeheer. Maaisel wordt verwijderd om zo de grond te verschralen waardoor meer biodiversiteit ontstaat. Gestreefd wordt naar verwijdering van het maaisel binnen 5 dagen, afhankelijk van weersomstandigheden. Soms blijft maaisel 7 dagen liggen zodat zaden kunnen rijpen voor een bloemrijke berm en biodiversiteit.
Daarna heeft de aannemer maximaal 7 dagen de tijd om voldoende maaisel te verzamelen en af te voeren. Niet langer dan 7 dagen om hooibroei, vandalisme en verstikking van de onderliggende grasmat te voorkomen.
Wordt het afgevoerde maaisel hergebruikt qua duurzaamheid?
Het maaisel gaat naar composteerbedrijven of een andere erkende verwerker. Bokashi is een proef in de Hoeksche Waard waarbij maaisel wordt verwerkt tot een bodemverbeteraar in een zogeheten korte, of kleine of grote of kringloop wat past bij duurzaam en ecologisch maaibeheer en circulair bermbeheer.
Gefaseerd maaien van wegbermen
In de berm langs mijn weg heeft het waterschap een stuk niet gemaaid, waarom?
Het waterschap maait op ruim 100 locaties de bermen, dijken en waterbergingen gefaseerd. Dat is beter voor de natuur, omdat er zo dekking en voedsel achterblijft voor insecten, vlinders en kleine zoogdieren. Bovendien krijgen bepaalde planten hierdoor kans om zaad te produceren en te laten vallen. Daardoor ontstaat er meer diversiteit in de vegetatie.
Ik vind het ongemaaide stuk erg slordig, kan ik het zelf maaien?
Nee, dat is niet toegestaan. Het waterschap zal tijdens de volgende maaironde de delen maaien die tijdens de afgelopen maaironde zijn blijven staan.
Kan het waterschap er een bordje plaatsen? ‘Dit stuk berm is niet gemaaid voor meer biodiversiteit’
Op de vijf opvallendste plekken plaatsen we borden. Niet op alle plekken. Er komen jaarlijks locaties bij en er vallen locaties af.
Wanneer wordt het stuk dat niet gemaaid is dan wel gemaaid?
Tijdens de eerstvolgende maaironde. De bermen die gefaseerd worden gemaaid, maaien we 2 keer per jaar, na het broedseizoen in juli en in september.
Uit het ongemaaide stuk berm waait onkruidzaad over naar mijn tuin, akker of weiland, wat kan ik daaraan doen?
Je kunt het onkruid wat uit de berm komt aanwaaien op dezelfde manier bestrijden zoals je het andere onkruid bestrijdt.
Het waterschap maait de berm 2x per jaar, ik maai mijn voortuin elke week, kan ik dan de overkant van de sloot mee maaien?
Het waterschap wil vooral voorkomen dat er hele bermen of oevers met lengtes groter dan 100 meter worden gemaaid. Als je alleen de breedte van jouw tuin maait, wordt dat gedoogd.
In mei maait het waterschap langs de weg een veiligheidsstrook. Kan ik dan de rest van mijn berm zelf maaien?
De veiligheidsstrook wordt gemaaid voor de verkeersveiligheid. Één of twee maanden later wordt de rest van de berm gemaaid. Het is niet toegestaan dat je zelf de berm maait. Dat is nadelig voor de natuur. De investering in ecologisch maaibeheer is bedoeld om de biodiversiteit te bevorderen. Bovendien is van half maart tot half juli het broedseizoen.
Als ik toch zelf de berm maai, krijg in dan een boete? Hoeveel bedraagt die boete?
Het waterschap gaat voorlopig geen boetes uitdelen. Je kunt er wel op worden aangesproken met het verzoek om dit niet meer te doen in de toekomst.
Waar kan ik met mijn klachten, suggesties, vragen terecht?
- Mail naar info@wshd.nl;
- of bel het waterschapsloket 24 uur per dag, 7 dagen per week: tel. 088 974 3000;
- of via het contactformulier op de website (Dit kan ook anoniem, maar dan is terugkoppeling niet mogelijk.).