Van bagger naar siersteen

Wie had gedacht dat bagger grondstof kan zijn voor iets nieuws? Wies van Lieshout en Eva Aarts van Waterweg in ieder geval wel! De parkeerplaats bij de stuw aan de Peltersdijk in Brielle is gemaakt van bagger, maar ook in de Inspiratieboom verwerkten zij deze bijzondere afvalstroom.

Uiteraard liggen de klinkers die zijn gebruikt op de parkeerplaats in het object en ook de waterpasserende tegelontwerpen van Waterweg kan je er bekijken. Maar voor in dit project maakten zij ook een aantal ‘steppingstones’ of sierstenen in organische vormen in en rondom de bibliotheek.

"Normaal zijn we met massaproductie bezig, dus dit is echt bijzonder. Superleuk dat het waterschap ons vroeg om nog meer out of de box met bagger bezig te zijn. Dit hadden we nog nooit eerder gedaan," aldus een enthousiaste Wies.

Wies vindt het een mooi initiatief dat het Waterschap Hollandse Delta jonge innovatieve ondernemers vraagt om iets te ontwerpen met restmaterialen. "Ik hoop dat de Inspiratieboom collega’s helpt om inspiratie op te doen. In je dagelijkse werk heb je vaak een vaste taakomschrijving met veel procesmatig werk."

Passie voor impact en design

Wies vertelt dat hun succes allemaal begon met een circulaire challenge van Blue City. "We zijn niet geboren met een passie voor bagger, maar die is wel in de loop van de tijd ontstaan," lacht ze. "Een passie voor impact en design, dat zat wel al in ons bloed. Om de wereld een beetje beter te maken. En nu runnen we al vier jaar een gezond bedrijf met iets dat eerst een afvalstroom was. Wie had dat gedacht?"

Rijpen, drogen, zeven, binden en persen

Hoe wordt een blubberige substantie uiteindelijk een steen vraag je je misschien af? Wies legt het uit. "Eerst moet de bagger rijpen, dat is een natuurlijk ontwaterproces. Daarna haal je met een zeef alle ongewenste deeltjes zoals plastic en glas eruit. Vervolgens mengen we het met een bindmiddel en persen we een tegel. Of in het geval van de bibliotheek maken we er een mooie siersteen van. Uitharden duurt ongeveer twee dagen, dan kan het uit de mal. Pas na twee maanden heeft het de optimale sterkte. De steppingstones hebben een iets ander proces overigens. Daar voegen we water en binder toe en dat gieten we in een mal die we speciaal voor het project hebben ontworpen."

  • Laat je inspireren door nog meer duurzaam en circulair werk van Wies en Eva op hun website.  
  • Dit interview is deel van een reeks over de innovators van de Inspiratieboom
Wies en Eva van het bedrijf Waterweg maakten de waterpasserende steppingstones. Tegels van bagger, waarmee de Inspiratieboom letterlijk en figuurlijk geworteld is in de grond van het waterschap.