De schouw: samen zorgen voor een goed functionerende sloot
Het waterschap is verantwoordelijk voor goede doorstroming van slootwater in alle sloten in het werkgebied. Dat is nodig voor goede aan- en afvoer van slootwater en voor verbeterde waterkwaliteit. De belangrijkste grote sloten worden onderhouden door het waterschap. Bij kleinere sloten zorgt bijvoorbeeld de gemeente of een particulier voor het onderhoud. Soms in samenwerking met een aannemer.
Vanaf begin december controleert waterschap Hollandse Delta of de sloten goed worden onderhouden. Dit heet de 'maaischouw'. Tijdens de schouw kijken wij of degene die de sloot moet onderhouden, de onderhoudsplichtige, ervoor zorgt dat het slootwater goed kan doorstromen. Zo voorkomen wij wateroverlast in de natte herfst- en wintermaanden. De baggerschouw start 2 januari, de houtschouw en de schouw op de vrije beschermingszone begin mei.
Als de sloot bij de waterlijn breder is dan drie meter, is het genoeg om alleen het doorstroomprofiel (zie afbeelding) vrij te maken. Dan kan een deel van de beplanting blijven staan. Bij smallere sloten van minder dan drie meter breed moeten alle planten worden verwijderd, omdat er dan meer kans is dat de sloot dichtgroeit.
Aan de teksten en afbeeldingen op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.
Welk onderhoud is nodig en wie doet wat?
Voor elke sloot staat vast wie moet zorgen voor het onderhoud. Bekijk dit in het beheerregister. Over het algemeen zorgt het waterschap voor grotere sloten. Soms moeten mensen die eigenaar zijn van een stuk grond naast een sloot het onderhoud zelf doen. Het onderhoud bestaat uit:
- Het verwijderen van waterplanten, bladeren en afval uit de sloot
- Het maaien van de slootkanten (taluds)
- Het schoonmaken van de duikers (onderdoorgangen) onder bijvoorbeeld opritten
- Het verwijderen van bagger
Naast het schoonhouden van de sloot is het belangrijk dat er geen takken te dicht bij de sloot of in de sloot hangen.
Niet alle werkzaamheden hoeven elk jaar te gebeuren. Hoe vaak bepaald onderhoud gedaan moeten worden, is afhankelijk van de situatie ter plaatse. Het maaien van gras langs de sloot moet vaker gebeuren dan bijvoorbeeld het verwijderen van bagger. Je kunt het onderhoud zelf doen, maar je kunt het ook laten uitvoeren door bijvoorbeeld een hovenier of een aannemer.
Controle: de schouw
Het hele jaar door houden we in de gaten hoe de sloten en singels erbij liggen. Op drie momenten in het jaar is er een gerichte controle die wij ook wel de schouw noemen:
- Vanaf begin januari controleren we of de sloten genoeg zijn uitgebaggerd. Dit noemen we de baggerschouw.
- Van begin juni controleren we of slootkanten goed vrijgehouden worden en dat bijvoorbeeld overhangende takken verwijderd zijn. Dit heet de houtschouw of schouw op de vrije beschermingszone.
- Vanaf begin december controleren we of de slootkanten goed gemaaid zijn, of waterplanten en afval uit de sloot zijn gehaald en of de duikers schoon zijn. Dit noemen wij de maaischouw.
In totaal controleren onze schouwmeesters elk jaar 16.500 sloten. Dat is meer dan 7.000 kilometer. Samen zorgen we voor goed onderhouden en goed functionerende sloten. Met voldoende ruimte voor het slootwater, betere doorstroming, minder stankoverlast en betere waterkwaliteit.