Samenwerkingen

Jongeren waterbewust maken doen we niet alleen! We werken graag samen met verschillende onderwijsinstellingen en andere partners in onze regio. Dit zijn bijvoorbeeld scholen, gemeenten, natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE) centra en andere waterschappen. Sommige samenwerkingen zijn informeel of incidenteel, andere formeel vastgelegd en langlopend. Allemaal met als doel om met gebundelde krachten en gedeelde belangen goed (water)onderwijs te bieden. 

Hieronder staan enkele samenwerkingen uitgelicht, als voorbeeld van hoe wij graag met de omgeving werken.  

Watereducatie Drechtsteden (WED)  

Al ruim twintig jaar werken de waterpartners in de Drechtsteden samen om jongeren op een speelse manier waterbewust te maken. Dit doen we door gastlessen te geven op scholen, maar ook door schoolklassen uit te nodigen op Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht.  

Hier bevindt zich het watermuseum Aquarama, waarin je de route van het water volgt. Je komt langs huishoudelijke waterstromen, maar ook langs water in de natuur en drinkwater. Het doel is de bezoekers op een speelse en interactieve manier kennis te laten maken met de wereld van water. Verder kun je de interactieve game ‘Pompen of verzuipen?’ spelen, waarbij je 20 vragen over uiteenlopende waterthema’s moet beantwoorden via QR-codes die je met je eigen telefoon scant en die verspreid staan over het gehele terrein. Elk voorjaar bundelen we onze krachten en organiseren we de Waterspelen tijdens de Week van Ons Water. En bij bijzondere gelegenheden, zoals de herdenking van de St. Elisabethsvloed in 2021, ontwikkelen we gezamenlijk lesmateriaal en bieden dat via één portaal aan.  


Partners

De partners van Watereducatie Drechtsteden zijn: Evides Waterbedrijf, waterschap Hollandse Delta, waterschap Rivierenland en de gemeenten: Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Zwijndrecht. Duurzaamheidscentrum Weizigt (onderdeel van gemeende Dordrecht) zorgt voor de coördinatie en de uitvoering van de activiteiten.  

Weizigt Aquarama

Onze succesvolle samenwerking is vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst en het meerjarenplan 2023-2026. 

Duurzaam samenwerken aan de groenblauwe toekomst

Yuverta biedt enkele voor waterschap Hollandse Delta zeer relevante MBO-opleidingen aan, zoals Leefbare Stad & Klimaat (MBO4) en de Topopleiding Watermanagement (MBO4+), waar we graag bij betrokken zijn. Informeel deden we dat al door het geven van een incidentele gastles of excursie, het bieden van stageplekken en advisering op het curriculum. Door de samenwerking formeel vast te leggen, stemmen we vraag en aanbod nog beter op elkaar af. Doel is om gezamenlijk toekomstgericht, actueel en inspirerend groenblauw MBO-onderwijs te ontwikkelen en te verzorgen, waardoor de aansluiting opleiding-arbeidsmarkt verbetert. Dit gebeurt onder de vlag van de Blauwe Hotspot, het kenniscentrum voor water & klimaat van Yuverta en het aanverwante en onlangs opgerichte Practoraat Water & Bodem, een instituut voor praktijkgericht onderzoek ter bevordering van innovatief vakmanschap.  

Annemarie Moons, Yuverta en Henk van der Drift, heemraad WSHD

Rotterdamse waterpartners

Rotterdamse waterpartners is een informeel overleg tussen Gemeente Rotterdam, Evides, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en waterschap Hollandse Delta. Begonnen in 2021 om elkaar op de hoogte te brengen van water- en klimaateducatie, en uitgegroeid tot een periodiek overleg met een eerste gezamenlijk project: Het Groot Rotterdams Water & Klimaat Debat. Dit organiseren we een keer in de twee jaar.

rotterdamse vlag met skyline