Hoe maken we rioolwater schoon

Weet jij wat er gebeurt nadat je de wc hebt doorgetrokken of hebt gedoucht? Waar gaat het water uit jouw huis eigenlijk naar toe?

De route van jouw afvalwater

Al het water uit de wastafel, de wc, de douche en de gootsteen gaat via afvoerbuizen naar het riool onder je huis. Vaak gaat ook het regenwater van je dakgoot naar dit riool. Daarna gaat het via allerlei rioolbuizen naar een rioolzuiveringsinstallatie. Dat is de plek waar het waterschap het vuile water schoonmaakt. 24 uur per dag en 7 dagen per week. Dit gebeurt met bacteriën. Zij eten het afval op en zetten het om in slib. Het schone water komt daarna weer in de grote rivieren terecht. Waterschap Hollandse Delta heeft 20 van dit soort installaties om afvalwater schoon te maken. 
 

Regenwater en afvalwater

In de meeste wijken wordt regenwater en afvalwater door dezelfde buizen afgevoerd. Steeds vaker kiezen gemeentes voor 2 aparte rioolbuizen. Een voor afvalwater, een voor hemelwater. Alleen het afvalwater gaat naar de zuivering. Het hemelwater gaat naar sloten. Dat betekent dat vervuiling van de straat in de sloot kan komen. En dat het belangrijk is om dit oppervlaktewater zo schoon mogelijk te houden. 

Sommige dingen mogen in het riool, andere dingen liever niet. Afvalstoffen die niet in het water terechtkomen, hoeven we er namelijk ook niet uit te halen! Hieronder vind je tips.

Wat mag je wel en niet doen?

De 3 p’s mag je doorspoelen: 

  • poep
  • plas
  • (wc)papier

Dit mag NIET in de wc of gootsteen:

  • frituurvet en bakvet (tip: veeg eerst de resten vet met keukenpapier uit je pan)
  • vochtige doekjes, zoals billendoekjes, vochtig wc-papier en schoonmaakdoekjes
  • haar
  • luiers, maandverband en tampons
  • condooms
  • verf
  • chemisch afval 
  • medicijnresten

Tips om het oppervlaktewater schoon te houden

Het water uit bijvoorbeeld de afvoerputten op straat gaat met aparte buizen rechtstreeks door naar onze rivieren en plassen. En dus ook het afval wat daarin terechtkomt.

Auto wassen

Was je auto niet op straat. Het vuil, het vet, de olie en de zeep komen namelijk direct terecht in het oppervlaktewater. Deze stoffen zijn slecht voor de planten en dieren die daar leven. Het beste is dus om de auto in de wasstraat te wassen. Het afvalwater van de wasstraat wordt namelijk wel gezuiverd.

Hondenpoep

Ruim hondenpoep op, zodat het niet via de grond of via de goot in het oppervlaktewater terechtkomt. In hondenpoep kunnen schadelijke bacteriën zitten, waardoor bijvoorbeeld kinderen die in buitenwater spelen ziek worden.

Eendjes voeren

Eendjes voeren is leuk, maar het heeft ook nadelen. Door de etensresten kan de waterkwaliteit afnemen en kan bijvoorbeeld botulisme of (blauw)alg ontstaan. Ook kan ongedierte aangetrokken worden, zoals ratten.

Zwembadwater

Het water uit een zwembad dat je loost in een afvoerput kan direct in het oppervlaktewater terechtkomen. Doe daarom geen desinfectiemiddelen of andere chemicaliën in het water van je zwembad.

Afval

Afval dat op straat gegooid wordt, kan de afvoerputten verstoppen en vervolgens in het oppervlaktewater terechtkomen. Gooi daarom het afval in de container of afvalbak.

Duurzaam klussen

Ga je bijvoorbeeld een dakgoot of regenpijp vervangen, gebruik dan kunststof materialen. Metalen als zink en koper lossen langzaam op door de regen. Samen met het afstromende regenwater komen deze vervuilende stoffen in het oppervlaktewater terecht.
 

Grondstoffen opnieuw gebruiken

Als waterschap zijn we volop bezig met vernieuwingen om zo duurzaam mogelijk te werken. In 2035 willen we klimaatneutraal werken en in 2050 willen we 100% circulair zijn. In de Energie- & Grondstoffenfabriek werken we samen met andere waterschappen om energie en grondstoffen uit afvalwater opnieuw te gebruiken. 

Samenwerking met gemeenten en partners

We werken op het gebied van afvalwater samen met bijvoorbeeld gemeenten. Zij zorgen ervoor dat al het vuile water door de riolering naar een zuiveringsinstallatie gaat. Wij maken het water daarna schoon. Waterschappen en gemeenten spelen een belangrijke rol bij de verduurzaming van de afvalwaterketen. Een routekaart voor de afvalwaterketen beschrijft de visie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen: in 2030 zetten waterschappen en gemeenten afval om in groene grondstoffen, energie en schoon water.

Ook drinkwaterbedrijven zijn een belangrijke partner voor waterschappen. We wisselen kennis uit en onderzoeken de mogelijkheden om gezuiverd afvalwater opnieuw te gebruiken. Sinds 2023 geven we samen met Evides voorlichting aan apothekers en huisartsen om te voorkomen dat medicijnen in het afvalwater terechtkomen. Ook inwoners maken we ervan bewust dat sommige (afval)stoffen milieubelastend zijn en apart afgevoerd moeten worden, zoals medicijnen die je niet meer gebruikt.

Waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies, gemeenten, kennisinstituten, natuur-, zorg- en landbouworganisaties en de industrie werken samen aan de verbetering van de waterkwaliteit. Lees hier meer over de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater
 

Overzicht rioolwaterzuiveringen

Alle rioolwaterzuiveringen in het werkgebied van Hollandse Delta vind je in het overzicht rioolwaterzuiveringen

De taken van het waterschap

Als waterschap hebben we 3 taken als het gaat om afvalwater:
-    het afvoeren van afvalwater
-    het zuiveren van afvalwater 
-    het verwerken van het slib uit afvalwater

Dit doen we om ziekten te voorkomen en om het milieu te beschermen. In ons Waterbeheerprogramma staat wat we de komende jaren willen bereiken op het gebied van afvalwaterverwerking.