Primair onderwijs

Voor basisscholen in ons werkgebied hebben we een divers aanbod van binnen- en buitenactiviteiten die goed aansluiten bij de belevingswereld en interesses van 6 tot 12 jarigen. Hieronder staan enkele voorbeelden van aansprekende projecten.

Kinderkrant Jong010

Sinds 2021 heeft waterschap Hollandse Delta een samenwerking met Jong010, dé Rotterdamse kinderkrant. Elke maand verschijnt er een artikel over water(schaps)zaken in deze krant voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De kranten worden verspreid over alle scholen voor primair en speciaal onderwijs, bibliotheken en het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam (oplage 38.000, 300 locaties).

Elke maand geeft een van onze collega's een gastles over het uiteenlopende werk van het waterschap (strooien, dijkinspectie, waterkwaliteit, klimaatadaptatie enz.) aan een groep leerlingen van een basisschool in ons Rotterdamse werkgebied.

Lees al onze artikelen in de kinderkrant

Logo Jong010, de Rotterdamse kinerkrant

Digiles 'De kracht van water' en waterkaart Drechtsteden

Deze digitale les voor groep 7 & 8 gaat over waterveiligheid, natuur, geschiedenis en klimaatverandering, en bevat fotomateriaal, filmpjes en opdrachten. De les bestaat uit 15 slides die een leerkracht zelfstandig kan uitvoeren. De bijbehorende interactieve waterkaart toont alle organisaties in de regio die educatieve waterexcursies aanbieden.  

Aanleiding voor de ontwikkeling van de les en waterkaart was de herdenking van de St. Elisabethsvloed. Voor het herdenkingsjaar (in 2021 was het 600 jaar geleden) hebben we samen met duurzaamheidscentrum Weizigt én gelegenheidspartners dit educatieve aanbod ontwikkeld. In de toekomst zullen de lesmaterialen aangepast worden aan nieuwe, actuele thema’s met indien nodig nieuwe gelegenheidspartners. 

Bekijk het lesmateriaal 'De kracht van water'

decoratief

Gastles 'Water leeft' (ook bekend als slootjesles)

In deze gastles voor groep 5-8 van de basisschool doen leerlingen zelf metingen aan een sloot in de buurt van hun school. Zo leren ze meer over het belang van waterkwaliteit en de rol van het waterschap daarin. Ze beschrijven de geur en kleur van het slootwater, meten de pH en vangen met een schepnetje waterdiertjes die ze determineren.  

De lessen vinden plaats in verschillende gemeenten in ons werkgebied, en worden uitgevoerd door gastdocenten van Stichting Milieu Dichterbij.  

Kinderen krijgen waterles

Droppie water

Droppie Water is al meer dan 40 jaar onze mascotte en leert je alles over water en het werk van de waterschappen. Op de website staan klikplaten, spelletjes, kleurplaten, proefjes, spreekbeurtmateriaal en een quiz, gericht op leerlingen van groep 1-8.   

Er is een deel voor leerkrachten waarmee je klassikaal aan de slag kunt (de klikplaten zijn geschikt voor het digibord) en er is een deel voor individueel gebruik, waarmee kinderen zelf thuis aan de slag kunnen.  

 Ga naar de website van Droppie

logo Droppie Water