Opslaan van vaste mest op het perceel
We zien het steeds vaker: boeren die in de winter mest op hun landbouwpercelen opslaan, zodat die in het voorjaar uitgereden kan worden. Als het regent, kan mestvocht weglopen en problemen veroorzaken. Dit vervuilt het oppervlaktewater en de bodem. Het is ook niet de bedoeling dat het mestvocht in droogstaande wegsloten terecht komt; hiervoor gelden dezelfde regels als voor oppervlaktewater.
Het is dus van belang dat de vaste mest (en champost) op de juiste manier wordt opgeslagen. Hoe? Dat staat in het Besluit activiteiten leefomgeving (BAL). “Bij opslag tot 14 dagen zijn er geen maatregelen nodig”, vertelt specialist handhaving Marcel Wolfert. “Maar in de meeste gevallen gaat het om opslag tussen 14 dagen en 6 maanden. Dan moet er een absorberende laag worden aangebracht tussen de grond en de mest, bijvoorbeeld van stro. Bij het uitrijden van de mest kan het stro gewoon mee worden uitgereden.” Ook is het goed om met de mestopslag minimaal 5 meter uit de sloot of wegsloot te blijven.
Meer informatie
Wil je meer weten? Kijk op
- Opslaan van vaste mest, champost en dikke fractie (milieuregelsinboerentaal.nl)
- Opslaan van mest: wanneer welke regels gelden | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Vragen?
Heeft je vragen over dit onderwerp, dan kun je contact opnemen met Marcel Wolfert van waterschap Hollandse Delta via m.wolfert@wshd.nl.