Onderhoud van sloten en maaien van de slootkant
Waterschap Hollandse Delta beheert 7.300 kilometer aan sloten en slootkanten in de polder. Deze sloten en singels moeten jaarlijks worden schoongemaakt. Wij werken samen met een aantal aannemers die de sloten onderhouden en de slootkant maaien.
Een sloot is schoon als:
- Deze vrij is van drijfvuil of bouwafval
- Riet en waterplanten de doorstroming niet belemmeren
- De walkanten in goede staat zijn
- De oeverbescherming (beschoeiing) goed is onderhouden
- Duikers, bruggen en keerschotten schoon en in goede staat zijn. Ben je eigenaar, dan bent je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. Dit geldt tot 5 meter aan beide kanten. Ook aan de kant van de openbare weg
- Bomen en planten die boven het water hangen tenminste 4 meter boven de waterlijn zijn gesnoeid (zie het schema)
Gefaseerd onderhoud van sloten
Het waterschap onderhoudt 52 sloten gefaseerd. We maaien 75% van de waterplanten wel en 25% niet. Daar blijft gras en beplanting staan aan één kant. Volgende keer aan de overkant. De goede doorstroming van de sloot blijft hierdoor gegarandeerd. Deze 52 sloten hebben ruime overcapaciteit voor water aan- en afvoer. Naast deze 52 sloten laten we ook in sloten van 6 meter breed 10% van de vegetatie staan.
Waarom gefaseerd onderhoud? Om drie redenen:
- Waterplanten zorgen voor betere waterkwaliteit, minder algen en kroos
- Voor de fauna: kikkers, vissen, vogels
- Voor de flora: waterplanten, riet
Het waterschap controleert of er problemen ontstaan door planten bij gemalen of stuwen. In dat geval wordt er snel ingegrepen. Ook onderzoekt het waterschap hoe vaak we moeten maaien en hoeveel maaisel er uit de sloot komt. De sloten maaien we standaard één keer per jaar en waar nodig vaker.
Het waterschap investeert in gefaseerd onderhoud om de biodiversiteit te bevorderen en de ecologie te verbeteren. Als je zelf de sloot of slootkant maait, is dat nadelig voor de natuur. Daarom vragen wij je om niet zelf te maaien. Problemen met gefaseerd onderhoud kun je beter niet zelf oplossen maar melden bij het waterschap per telefoon, e-mail of via deze website.