Kinderkrant november 2024: Plas, poep en wc-papier in het riool
Stefan werkt bij waterschap Hollandse Delta. De leerlingen van groep SBO+ van speciaal basisonderwijs Kindcentrum IJsselmonde kregen van Stefan een les over het riool.
Lees hieronder het volledige artikel uit de Rotterdamse Kinderkrant Jong010 van november 2024.
‘Mensen zorgen voor afvalwater door bijvoorbeeld te douchen of de wc door te trekken. Het afvalwater komt in een riool terecht. Dieren, planten en mensen kunnen ziek worden als het afvalwater in de natuur komt. Afvalwater wordt daarom via een riool naar een afvalwaterzuivering gebracht. Het afvalwater wordt daar schoongemaakt’, legt Stefan uit.
Van vies naar schoon water
Stefan: ‘Het afvalwater gaat bij de afvalwaterzuivering eerst door een zeef. Die zeef haalt het afval groter dan een halve centimeter uit het water. Hij haalt bijvoorbeeld flesjes en doekjes uit het water. Het water komt daarna in een speciale bak. In die bak komt er lucht bij het water. Lucht zorgt ervoor dat er bacteriën in het water groeien. Die bacteriën eten het afval dat nog in het water zit op. Die bacteriën eten bijvoorbeeld plas en poep op. Het water gaat daarna naar een volgende bak. De bacteriën en het afval zakken in die bak naar de bodem. Het schone water gaat daarna een rivier in.’ Mitchell (9): ‘We kunnen de afvalwaterzuivering helpen door ervoor te zorgen dat er geen dingen in het riool terechtkomen die daar niet horen.’
Wel of niet in het riool?
De leerlingen krijgen verschillende voorwerpen en een rode en groene emmer. Ze stoppen de voorwerpen die in het riool mogen in de groene emmer. Ze stoppen de voorwerpen die niet in het riool mogen in de rode emmer. Narkenzo (12), Sjoerd (11) en Mitchell stoppen een luier, keukenrol, vochtige doekjes en olie in de rode emmer. ‘Luiers, keukenrol en vochtige doekjes kunnen voor verstoppingen in het riool zorgen’, zegt Narkenzo. Sjoerd: ‘Olie blijft plakken in het riool.’ Mitchell: ‘Ik spoelde soms eten door de wc. Ik weet nu dat dat slecht is voor het riool. Ik gooi eten voortaan in een prullenbak.’ De leerlingen stoppen nep plas, nep poep en wc-papier in de groene emmer. Narkenzo: ‘Alleen plas, poep en wc-papier mag in het riool.’
Tekst: Suzanne Huig
Jong010
Jong010 is dé lokale kinderkrant in Rotterdam die 10 keer per jaar verschijnt. De oplage is ongeveer 38.000 net zoveel als er kinderen van 7 tot en met 12 jaar zijn die in Gemeente Rotterdam wonen en/of naar school gaan. Waterschap Hollandse Delta werkt al voor het vierde jaar met Jong010 samen.
Meer weten?
Wil je meer weten over wat het waterschap doet? Op de website van Droppie Water hebben we allerlei filmpjes, spelletjes en weetjes voor je verzameld!