Het wordt natter: wat kun jij doen tegen wateroverlast?

Het regent steeds vaker en harder. In de toekomst zullen vooral de winters natter worden en extreme zomerbuien toenemen. Er valt ook meer regen tegelijk. De straat kan onder water lopen, rivieren kunnen door hoog water buiten hun oevers treden en regenwater kan je huis binnenstromen. Dat is wateroverlast. 

Wat doet het waterschap?

Het waterschap zorgt voor sterke dijken. Zonder onze dijken en duinen zou 60% van ons land regelmatig onder water lopen. De waterschappen en Rijkswaterstaat werken daarom voortdurend aan sterke dijken en ruimte voor de rivieren. Dat doen ze onder andere met het Hoogwaterbeschermingsprogramma. We zijn in Nederland goed beschermd, maar toch kan het een keer misgaan. 

Ook zorgt het waterschap ervoor dat het teveel aan water op tijd afgevoerd wordt. Tegelijk zoeken we naar slimme manieren om regenwater op te vangen en vast te houden voor droge periodes. Zoals in waterbergingen en waterpleinen. Maar er is niet veel ruimte. Daarom werkt Hollandse Delta samen met gemeenten en andere organisaties. Met elkaar proberen we wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen.

Hoe kun jij wateroverlast beperken?

  • Vervang tegels in je tuin door groen 
  • Vang water op in een regenton 
  • Koppel je regenpijp af  
  • Leg een groen dak aan
  • Voorkom een verstopte dakgoot door bladeren eruit te halen.

Subsidie

Om je alvast op weg te helpen met dit soort initiatieven kun je hiervoor subsidie aanvragen bij het waterschap. Particulieren, scholen en verenigingen kunnen hiervoor in aanmerking komen. Kijk voor meer informatie op de pagina Subsidieregeling voor waterinitiatieven

Mogelijk kun je ook van de gemeente waarin je woont subsidie krijgen voor het vergroenen van je dak of tuin. Kijk hiervoor op de Groenesubsidiewijzer

Een overzicht met nog meer handige tips vind je op de website van Ons Water.  

Bereid je voor op wateroverlast

Wil je weten hoe hoog het water in jouw buurt kan komen? Check het op Overstroomik.nl. Vul je postcode in en je ziet hoe hoog het water in jouw buurt kan komen. Ook kun je zien hoe de situatie eruit ziet als het water vanuit zee komt of vanuit de rivier, of van beide kanten. Verder krijg je hier tips over wat je het beste kunt doen als je woongebied dreigt te overstromen. Zoals naar welke regionale radiozender je dan moet luisteren en dat het handig is om alvast een noodpakket in huis te hebben. 

Lees hier de Brochure 'Wateroverlast in je woning'

Blijven of vertrekken?

Als jouw gebied dreigt te overstromen, moet je een belangrijke beslissing nemen: blijf je thuis of ga je weg?

  • Blijf je thuis? Dan is het belangrijk om te weten hoe je je woning kunt beschermen tegen het water. En om zelf een droge plek op te zoeken. Voor meer advies zie de pagina Thuisblijven van Overstroomik.nl. 
  • Besluit je om te vertrekken? Dan is het handig om voorbereid de weg op te gaan. Neem een noodvoorraad mee en houd rekening met slecht weer. Wees je ervan bewust dat er op hetzelfde moment veel andere mensen zijn die ook het gebied willen verlaten. Voor meer advies zie de pagina Vertrekken van Overstroomik.nl.

Filmpje thuisblijven

Filmpje vertrekken