Duurzaamste gemaal Hollandse Delta deze zomer klaar

“In 1913 werd hier het eerste gemaal gebouwd”, zegt Richard Leurs van het waterschap. We staan in Oudenhoorn aan de voet van de Zeedijk, waar in 1953 de dijk brak en het water vrij spel kreeg in de polder. Het nieuwe gemaal Oudenhoorn is bijna klaar. “Straks staat hier het meest duurzame gemaal van Hollandse Delta.”

Wat maakt het nieuwe gemaal zo duurzaam? “We hebben er onderdelen van het oude gemaal in verwerkt”, legt Richard uit. “Verder hebben we zo veel mogelijk materialen gebruikt die we in de toekomst opnieuw kunnen gebruiken.” Zo blijven bijvoorbeeldde leiding die het polderwater door de dijk naar het Haringvliet afvoert en de fundering van het gemaal met instroom constructie in gebruik.

Energiebesparing

Daarnaast krijgt het nieuwe gemaal een zuinige elektromotor. Die is krachtiger dan de huidige dieselmotor, beter voor het milieu én geeft minder overlast voor de omgeving. Verder wordt er flink energie bespaard op onder meer verlichting en verwarming. Richard: “Alles bij elkaar levert dat een besparing van ruim 80% op van de CO2-uitstoot.”

Visvriendelijk

Dijken zijn een barrière voor vissen. Voor de biodiversiteit en kwaliteit van het water is het beter als er veel verschillende vissoorten heen en weer kunnen zwemmen. Daarom leggen we een speciale leiding aan door de dijk die dat mogelijk maakt. Richard: “De vissen kunnen dan via deze vispassage van het Haringvliet naar de polder zwemmen. En omgekeerd: via de visvriendelijke gemaalpomp de polder 
uit, richting het Haringvliet.”

Vleermuizen

De Zeedijk is niet alleen een waterkering, maar ook een vaste vliegroute voor vleermuizen. Ze vonden een heerlijke schuilplaats in de 
kieren en gaten van het oude gemaal. In het nieuwe gemaal ontbreken die en is er weinig nestgelegenheid. Daarom zijn er in de nieuwe muren vleermuiskasten ingebouwd.