Droge start van het jaar: waterschap neemt maatregelen

Dit jaar 2025 begon erg droog wat zorgt voor een ongunstige start voor de landbouw en natuur. Het waterschap neemt daarom nu al maatregelen voor voldoende oppervlaktewater dit voorjaar en deze zomer.

Om droogte tegen te gaan, is het waterpeil al verhoogd van winterpeil naar het hogere zomerpeil. Ook probeert het waterschap zoveel mogelijk slootwater aan te voeren en vast te houden. Diverse akkers in de polders worden al besproeid met beregeningsinstallaties. Het water komt uit de sloot.

Meld beregenen

Het waterschap past het beheer tijdens droogte aan en reguleert het gebruik van het slootwater. We vragen daarom aan boeren die slootwater willen gebruiken om te beregenen, dit minimaal 24 uur van te voren te melden. Melden is zelfs verplicht bij onttrekkingen vanaf 20 m3/u. Melden kan via de pagina 'Beregening' of bel 088 974 3000.

Schade door droogte beperken

Als de droogte zich voortzet, wordt mogelijk een onttrekkingsverbod ingesteld. Een onttrekkingsverbod moet kwetsbare gebieden beschermen. Ook moet het ervoor zorgen dat het uitzakken van het peil in de sloten wordt beperkt. Uitzakkend peil leidt tot schade aan de slootkant en is slecht voor de waterkwaliteit. Met deze en andere maatregelen probeert het waterschap schade door droogte te beperken.

Onttrekkingsverbod

Een onttrekkingsverbod moet kwetsbare gebieden beschermen. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook in augustus 2022 in bemalingsgebied Kilhaven op de kop van Goeree-Overflakkee. Het was toen niet toegestaan om bij natuurgebied het Volgerland oppervlaktewater te onttrekken. Er was een alternatieve locatie waar boeren wel water konden innemen, namelijk de Plasdijk bij Goedereede.