Dijkversterking normtraject 17-3 (Oostdijk, Donkerslootsedijk en Oostmolendijk)

Op eiland IJsselmonde worden delen van de dijk tussen Rotterdam en Ridderkerk (normtraject 17-3) versterkt. Deze dijk beschermt inwoners van IJsselmonde tegen water dat vanuit de grote rivieren komt.  

Waarom gaan we de dijk versterken?

Waterschap Hollandse Delta beheert op de Zuid-Hollandse eilanden zo'n 800 kilometer aan dijken, duinen en kades waarvan maar liefst 364 kilometer het water van de grote rivieren en binnenmeren tegenhoudt. Dit zijn de zogenoemde primaire keringen. Deze moeten stevig genoeg zijn om alle inwoners te beschermen. 

Regelmatig toetsen we onze dijken op hun veiligheid. Aan de hand van de resultaten van deze toetsing worden, waar dat nodig is, dijken versterken. Uit toetsing is gebleken dat delen van normtraject 17-3 Oostdijk, Donkerslootsedijk en de Oostmolendijk (O.D.O.) op dit moment niet voldoen. Dit betekent niet dat er direct gevaar dreigt. Er is genoeg tijd om de dijk te versterken. 

Oostmolendijk

Wat wordt er versterkt? 

De dijk is opgedeeld in drie deelgebieden: Oostdijk, Donkerslootsedijk en Oostmolendijk (O.D.O).  

Ieder deelgebied heeft zijn eigen opgave: 

  • Oostdijk: de grasbekleding van de dijk is onvoldoende.  
  • Donkerslootsedijk: de stabiliteit van de dijk is op dit moment onvoldoende door kleine waterkanaaltjes die onder de dijk door lopen.  
  • Oostmolendijk: de stabiliteit van de dijk aan de binnenzijde is onvoldoende op een locatie.   

Het aanpassen van de grasbekleding op de Oostmolendijk wordt gezien als een onderhoudsopgave. Daarom is dit gedeelte van de dijk overgedragen aan de beheer- en onderhoudsorganisatie van het waterschap. De grasbekleding van de Oostmolendijk is uit de scope gehaald van dit dijkversterkingsproject. 

De afbeelding laat de drie deelgebieden zien. Deze zijn in het paars weergegeven.

Tijdlijn

  1. Afgerond: Opdracht Projecten & Uitvoering Waterveiligheid begin 2024

    De afdeling Regie & Assetmanagement (RA) heeft de afdeling Projecten & Uitvoering (PU) de opdracht gegeven om de Dijkversterking O.D.O. voor te bereiden en uit te voeren. Dit betekent dat de ‘opgave’ een ‘project’ is geworden en door een gespecialiseerd projectteam Waterveiligheid wordt uitgevoerd. 

  2. Afgerond: Bijpraat sessie met bewoners locatie Oostmolendijk 29 april 2024

    Bewoners van het deelgebied Oostmolendijk zijn bijgepraat over de ontwikkelingen op deze locatie. In 2024 en 2025 vinden hier onderzoeken plaats voor een innovatieproject.

  3. Momenteel bezig: Opstellen Plan van Aanpak Verkenningsfase eind 2024 - begin 2025

    Een dijkversterking gebeurt in drie fases, zoals het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) voorschrijft: Verkenning, Plantuitwerking en Realisatie. Voordat gestart wordt met de eerste fase, Verkenning, moet een Plan van Aanpak geschreven worden. Dit Plan van Aanpak is onderdeel van de subsidieaanvraag die wij indienen bij het HWBP. In het plan staat beschreven hoe de Verkenningsfase aangepakt gaat worden en wat ervoor nodig is om uiteindelijk tot een Voorkeursalternatief te komen aan het einde van deze fase.

  4. Nog te doen: Ontvangen subsidie Verkenningsfase zomer 2025

    De verwachting is dat in de zomer van 2025, de subsidient (HWBP) een positief advies geeft op onze subsidieaanvraag. 

  5. Nog te doen: Start Verkenningsfase zomer 2025

    In de zomer van 2025 zal naar verwachting de Verkenningsfase van start gaan. Het doel van de verkenningsfase is om uiteindelijk te komen tot een Voorkeursalternatief (VKA) per locatie. In dit proces worden belanghebbenden betrokken. Hierover neemt het waterschap te zijner tijd tijdig contact op.

  6. Nog te doen: Planuitwerkingsfase 2027 -2028

    In de planuitwerking wordt het Voorkeursalternatief vertaald naar een plan voor de uitvoering. Het plan voor de dijkversterking wordt vastgelegd in een (ontwerp-)Projectbesluit. 

  7. Nog te doen: Realisatie 2029 -2030

    In de realisatiefase wordt een werkomschrijving opgesteld, aanbesteed aan een aannemer en uitgevoerd.