De maaischouw: controle van slootonderhoud vanaf 2 december
Vanaf maandag 2 december controleert waterschap Hollandse Delta of de sloten goed worden onderhouden. Dit heet de 'maaischouw'. Tijdens de schouw kijken wij of degene die de sloot moet onderhouden, de onderhoudsplichtige, ervoor zorgt dat het slootwater goed kan doorstromen. Zo voorkomen wij wateroverlast in de natte herfst- en wintermaanden.
Planten en vuil
Als een sloot vol zit met planten of vuil, dan kan het water niet goed stromen. Daarom moeten de onderhoudsplichtigen de planten en het vuil weghalen. Het slootwater moet vrij kunnen stromen. Planten langs de kant van de sloot mogen blijven staan, want dat is goed voor de natuur. Maar als de planten het water blokkeren, moeten ze weg. Hoeveel onderhoud nodig is, hangt af van hoe breed de sloot is. Bij sloten die op de waterlijn breder zijn dan drie meter, is het genoeg om alleen het doorstroomprofiel (zie afbeelding) vrij te maken. Bij smallere sloten van minder dan drie meter breed moeten alle planten worden verwijderd, omdat er meer kans is dat de sloot dichtgroeit.
Onderhoudsplicht
Voor elke sloot is vastgelegd wie moet zorgen voor het onderhoud, de onderhoudsplichtige. Bij de meeste grote sloten doet het waterschap dit. Maar soms moet een grondeigenaar de sloot naast het eigen stuk grond zelf onderhouden. In het beheerregister staat precies wie de onderhoudsplicht heeft voor welke sloot bij jou in de buurt.
Geef ruimte voor het onderhoud
Heb jij landbouwgrond of een perceel naast een sloot van het waterschap? Zorg dan dat er genoeg ruimte is voor de machines om het werk te doen. Takken die over de sloot hangen, moeten tot vier meter hoogte worden verwijderd.
Paaltje
Woon jij naast een sloot die het waterschap onderhoudt? Dan vragen we jou om bijvoorbeeld pompen en slangen uit het water te halen. Zo voorkom je beschadigingen. Als je ze niet kunt weghalen, zoals bij afvoerbuizen, zorg dan dat ze goed zichtbaar zijn. Zet er bijvoorbeeld een paaltje neer, zodat de machinist het kan zien.
Wat als het onderhoud niet wordt gedaan?
Als het onderhoud niet op tijd wordt gedaan, dan kan het waterschap dit uitvoeren voor rekening van de onderhoudsplichtige. De kosten hiervan worden dan doorberekend. Wil je weten of jij de onderhoudsplichtige bent? Bekijk dan het beheerregister. Meer informatie staat hier op de website bij schouw.