Beleidsregel 11

Wijziging regels voor afvoer van regenwater bij nieuwbouw en verharding

Omdat het klimaat verandert, met steeds meer hevige piekbuien, zijn in juni de regels voor regenwaterafvoer aangepast. Met name de regels voor het snel afvoeren van regenwater via buizen en goten bij daken van nieuwbouw en nieuwe bestrating. 

Als regenwater niet in de grond zakt maar snel wordt afgevoerd via buizen en goten, geeft dat extra druk op het riool en het watersysteem, de sloten. Dit zorgt voor ongewenst snelle stijging van het waterpeil. Dit gebeurt niet alleen in de stad, maar ook in de polder. Ook daar zien we vaak nieuwbouw of asfaltering die regenwater (te) snel afvoert.

Illustratie regenwater
Ook voor kleinere oppervlakten is nu een vergunning nodig

Om het watersysteem goed te houden, hebben we de vergunningplicht uitgebreid. Het snel afvoeren van regenwater van nieuwe verharding groter dan 500 m² is nu zonder vergunning niet meer toegestaan, zowel in de stad als in de polder. Dit betekent dat op het platteland de grens is verschoven van 1500 m² naar 500 m². 

Waterschapsverordening aangepast

Voor een oppervlakte kleiner dan 500 m² is geen vergunning nodig. Een dusdanig klein oppervlak heeft namelijk maar een klein effect op het watersysteem. Meer informatie? Bijvoorbeeld over de overgangsregeling? Kijk dan in onze Waterschapsverordening bij paragraaf 2.6. Meer informatie staat ook in regel 11 in onze Nota Toetsingskaders en beleidsregels voor het watersysteem.

Denk aan regenwater | Waterschap Hollandse Delta (wshd.nl)

Waterschap verbetert regels voor regenwaterafvoer | Waterschap Hollandse Delta (wshd.nl)