Baby Roerdompvogel dankzij drijfbalken

Dit jaar heeft een bijzondere vogel, een Roerdomp, in het riet van het Waalbos gebroed. Dit heeft Natuurvereniging Eiland IJsselmonde ons laten weten. Een Roerdomp is een reigersoort, een zeldzame vogel. Het Waalbos is een natuurgebied in de Waalboezem bij de rivier de Waal tussen Heerjansdam en Hendrik-Ido-Ambacht in IJsselmonde. Waterschap Hollandse Delta zorgt niet alleen voor het waterpeil en de waterkwaliteit, maar ook voor de natuur, de flora en fauna in ons werkgebied.

Het Waalbos is een stuk natuur waar het waterschap een natuurvriendelijke oever heeft aangelegd. De oever loopt flauw af waardoor er bijzondere planten kunnen groeien en bijzondere insecten, watervogels en andere dieren kunnen leven. In 2022 zagen vogelaars hier een zeldzame vogel, een Woudaap. Dit was de eerste keer in lange tijd dat deze vogel hier broedde. 

Eerste nest verstoord

Helaas lukte het nest niet, de drukte was waarschijnlijk te veel voor de vogels. De voedselvluchten stopten opeens en nog voordat de jongen groot waren verdwenen ook de ouders. Waarschijnlijk was het nest verstoord door mensen in het riet tijdens het varen of vissen. 

Oever beter beschermd

In 2023 kwam een andere bijzondere vogel naar het riet, een Roerdomp. Dit keer werd de oever beter beschermd. Waterschap Hollandse Delta plaatste drijvende balken om het riet te beschermen. Doel was om pleziervaart, recreatieboten en boten van vissers uit het riet te houden. De watervogels konden nu in alle rust broeden.

Drijfbalken
Drijfbalken

Broeden geslaagd

Ook in 2024 was de Roerdomp weer te zien in het riet. De vogel vloog vaak met voedsel, wat betekent dat het broeden goed ging. Andere vogels, zoals de Waterral, Blauwborst Rietzanger en Kleine Karekiet, broedden ook in het riet. De Woudaap keerde helaas niet terug.

Roerdomp
Woudaap

Vandalisme

Helaas zijn de balken soms kapotgemaakt. Mensen knipten kettingen door en vernielden de balken. Staalkabels zijn nu gelust door de palen en drijfbalken. De balken zijn dus hersteld maar tegen flinke kosten. Het waterschap en de politie letten nu extra op. Ze vragen ook of mensen willen helpen om het riet te beschermen.

Roerdomp
Een Roerdomp tijdens een voedselvlucht: vanuit de rietkraag halen de ouders elders voer voor de jongen. Foto: Rutger Plaisier.