Maaisel mengen met schimmel

Andy Cartier en Rosa Hämäläinen van Studio Cartier zaten op dezelfde opleiding in Frankrijk. Ze studeerden daar Sustainable Design, maar kwamen speciaal naar Nederland omdat de opleiding hier meer gericht is op materialen.

Rosa: ‘Ik kom oorspronkelijk uit Finland en was daar altijd al close met de natuur. Zo lang ik me kan herinneren, vind ik duurzaamheid belangrijk. Tijdens mijn studie ben ik me er nog meer in gaan verdiepen. Toen kwam het besef: ik wil met ontwerpen het verschil maken voor de toekomst.'

Dat je niet heel je leven al duurzaam hoeft te zijn om er een passie voor te ontwikkelen, bewijst Andy. "Ik was er eigenlijk nooit zo mee bezig, totdat ik ging studeren. Hoe meer ik erover leerde, hoe enthousiaster ik werd. Met duurzaamheid bezig zijn werkt echt aanstekelijk. Vooral natuurlijke en biodegradable materialen fascineren me. Er kan al veel en er is nog zoveel meer te ontdekken. Ik vind dat geweldig. Je kunt creatief bezig zijn en snel resultaat zien. Dat geeft me energie."

Maaisel verkopen in de toekomst

Waar Andy en Rosa zich het meest over verbazen? "Het waterschap heeft op jaarbasis 12.000 ton maaisel en moet betalen om van dit ‘afval’ af te komen. Dat is toch eigenlijk onvoorstelbaar? Wij kunnen er namelijk iets heel moois van maken. Het is dus helemaal geen afval. Ik hoop dat dit project eraan bijdraagt dat er iets gaat veranderen. Dat bedrijven in de toekomst het waterschap juist gaan betalen om maaisel te kopen. Het is namelijk gewoon een waardevolle grondstof!"

Maaisel en mycelium

Rosa en Andy kregen maaisel om te verwerken in de Inspiratieboom. Zij werken met mycelium. Dat is wat een schimmel afscheidt bij het vegetatieproces en bestaat uit een grote hoeveelheid vertakte vezels. Als je dit mixt met maaisel, ontstaat een perfecte basis voor de schimmel om op verder te groeien. Daarna vullen ze een mal. Gewoon handmatig. Die gaat in een koelcel, waar het op 25 graden in vijf dagen tot een vaste vorm komt. Vervolgens halen ze de vorm uit de mal en bakken ze die af, waarbij de schimmel wordt gedood en niet verder kan groeien. "Hoe kunnen we het gras gebruiken? Hoe kan het goed samenwerken met mycelium? Dat was enorm spannend om te onderzoeken, vertelt Rosa."

Oud hout weer als nieuw

Daarnaast kregen ze hout dat al zeker 10 tot 15 jaar in het water heeft gestaan bij bruggen en andere constructies. Je zou denken dat dit niet bruikbaar meer is, maar niets is minder waar. Andy vertelt: ‘Met een beetje geduld en schoonmaakwerk werd het weer prachtig. We hopen dus dat dit project ertoe leidt dat er onder bouwers en ontwerpers een beter inzamelsysteem gaat ontstaan en dat oud hout niet zomaar meer naar de stortplaats gaat.'

Meer samenwerken voor meer impact

Andy en Rosa hopen dat Waterschappen en andere overheden vaker gaan samenwerken met ontwerpers. Ontwerpers zijn van nature creatief en denken op een andere manier. "Hoe meer connecties je maakt met ondernemers en innovatieve start-ups, hoe meer je kunt opschalen en hoe meer impact je kunt maken in de wereld," sluit Andy af.

Kijk eens op de Instagrampagina van Studio Cartier voor meer inspiratie. Zij maakten bijvoorbeeld ook een surfplank van mycelium composiet! Maar ook lampen, kasten en akoestische wanden en zelfs een prachtig object om onder te schuilen als het regent op de Floriade.

  • Dit interview is deel van een reeks over de innovators van de Inspiratieboom
Andy en Rosa van Studio Cartier kregen een baal bermmaaisel en vonden bij WSHD bruikbare materialen in de container, zoals hardhout en een wiel. Aan hen de vraag om het ontwerp te maken en de basis te leggen voor de Inspiratieboom