Elk materiaal heeft potentie

Angelina Kumar is een ervaren en bevlogen kunstenares. Ook wel het creatieve brein achter de Inspiratieboom. Ze verzon het ontwerp en bracht samen met de ontwerpers het idee tot leven. Voor haar een makkelijke opgave.

"In elk materiaal zie ik namelijk potentie. Er is altijd wel iets wat je met restmaterialen kunt doen. Ik kijk ernaar, dagdroom en dan komt het vanzelf. Alsof het afval me vertelt wat ik ermee moet doen. De meest wilde ideeën ontstaan er dan. Dat vind ik het leukste aan het proces: tijdens het dromen naar ideeën komen er spontaan dingen op die je vooraf nooit had verzonnen. Toen ik bij het waterschap in het bedrijfsrestaurant kwam, wist ik het gelijk: tussen al deze druk vergaderende en etende mensen moet een soort rustgevende abstracte boom met takken komen. Die aanspoort tot denken en inspiratie geeft. En waar je verbinding met elkaar kunt maken en van elkaar kunt leren. Daar zijn we mee aan de slag gegaan."

Wereldverbetering toegankelijk voor iedereen

Met sprankelende ogen vertelt Angelina hoe haar passie voor duurzaam en circulair ontwerpen ontstond. Ze denkt terug aan haar kindertijd. "Ik kom uit India. Groeide op in een prachtige stad. Met veel groen, overal prachtige bloemen en dieren op elke hoek van de straat. Ik verhuisde naar Nederland en kreeg een dochter. Toen ik overwoog om terug te verhuizen, schrok ik. Mijn geliefde stad was veranderd in een grote betonnen jungle. Enorm gegroeid."

Angelina wordt even stil en kijkt bezorgd. "Maar wat is groei als er geen ruimte meer is voor groen en het dierenrijk? Moet ik in deze wereld mijn dochter laten opgroeien? Nee, dat wilde ik niet. Om mij heen zag ik veel activisme. Groepen die vooral gefocust waren op hoe het níet moet. Ik miste positieve platforms. Mensen die elkaar verder helpen en de wereld en hun omgeving inspireren hoe je oplossingen verzint voor een betere omgeving. Toen besloot ik om het heft in eigen handen te nemen. Ik wil iets betekenen voor de toekomst. Op kleinschalige en grootschalige manier. Om wereldverbetering toegankelijk te maken voor iedereen."

Wees flexibel, experimenteer en durf te falen

En dat is wat ik nu doe. "Als kunstenares werk ik met veel mensen en organisaties samen. Dit is de eerste keer met een waterschap. Nederland weet goed wat ze met hun water willen. Het moet schoon blijven en we moeten onze bewoners en het land veilig houden. Beschermen voor de gevaren. Daar zijn waterschappen goed in.

Maar zijn we soms niet teveel bezig met overleven? Moeten we het water niet vaker vanuit een ander perspectief bekijken? Wat wil het water? En wat heeft de omgeving eromheen nodig? Dat is hoe creatieve mensen denken en daarom is het zo goed om vaker die samenwerking op te zoeken. Sta daarvoor open, zo creëer je flexibiliteit." Wat we nog meer van start-ups kunnen leren? "Durf te experimenteren en te falen. Juist dan boek je vooruitgang. Start-ups en kunstenaars doen niet anders."

Dit interview is deel van een reeks over de innovators van de Inspiratieboom

Tekst op de afbeelding: Angelina is een ervaren en bevlogen kunstenares. Zij werd gevraagd de artistieke gedachten van meerdere ontwerpers samen te brengen via deze Inspiratieboom.