Vervangen vuilverwijderaar bij gemaal Prinsenheuvel

27 mei 2019 Deze en afgelopen week is het waterschap aan het werk bij gemaal Prinsenheuvel in Dordrecht. Zij vervangen de vuilverwijderaar (krooshekreiniger). Deze is niet alleen door ouderdom versleten. Ook doordat er steeds meer en groter afval in sloten drijft. Daarnaast pasten wij de wateringang van het gemaal aan. Dat maakt onderhoud en het waterbeheer in de toekomstmakkelijker.
Duikers maken schotten vrij bij gemaal Prinsenheuvel | © Hollandse Delta

Waterstand omgeving Biesbosch

Het gemaal regelt de waterstand in de Dordtse Biesbosch. Om precies te zijn van de Louise- en Cannemanspolder en indirect ook in polder de Zuidpunt.

Tijdelijk een noodpomp

Om de werkzaamheden uit te voeren, staat het gemaal tijdelijk uit. Een noodpomp regelt nu het waterbeheer.

Groei afval in sloten en singels

In sloten drijft steeds meer afval, zoals takken, maar ook  plastic en soms zelfs matrassen. Dit is vaak afval dat door inwoners en bedrijven in het water gegooid wordt. Daar hoort het niet. Het kan de pompen van het gemaal beschadigen. Een krooshek houdt het afval tegen en een reiniger haalt het afval er automatisch uit. Zo blijft het gemaal beschermd.

Wat doet een gemaal?

Een gemaal is een grote pomp die het water van een lager naar een hoger niveau kan brengen. Het gemaal zorgt ervoor dat de waterstand (het peil) in een gebied op peil blijft, doordat het het teveel aan water naar de rivier pompt.