Rioolwater biologisch schoonmaken

12 maart 2019 Het water dat wij thuis gebruiken, gaat naar de riolering. Maar dan... waar blijft dat afvalwater en wat wordt hier mee gedaan?
Rioolwater in een tank van een zuivering | © waterschap Hollandse Delta

Na gebruik van water, spoelt het via het riool naar een zuiveringsinstallatie. Ook regenwater op straat en het afvalwater van bedrijven spoelt hier naar toe. Het waterschap maakt het vieze water schoon op een biologische manier. Dit gebeurt dagelijks, 24 uur per dag.

Kleinste medewerkers: bacteriën

In een zuivering stroomt het vieze water in een grote bak vol met slib. Dit slib is een dikke laag van bacteriën. De bacteriën maken het water schoon. Zij eten de vieze stoffen op. Na het zuiveren is het water zó schoon dat het in de rivier kan worden geloosd.

Energie uit rioolwater

De bacteriën eten het vuil uit rioolwater op. Volgevreten bacteriën worden slib. Hierdoor groeit de hoeveelheid slib. Als er teveel slib is, halen we dat weg. Dit gooien we niet weg, maar maken we energie van. Hiervoor werken we samen met HVC. Zij halen het slib op met vrachtwagens en maken er energie van door het te verbranden in hun installatie in Dordrecht.

Invloed op keuzes waterschap

Water is overal om ons heen. De waterschappen zorgen ervoor dat we in Nederland kunnen leven met al dat water. Zo zorgt Hollandse Delta voor veilige dijken en wegen, schoon, voldoende en gezuiverd water. Op woensdag 20 maart mag jij stemmen op een nieuw algemeen bestuur van het waterschap. Dit bestuur bepaalt de aanpak van het waterbeheer. Door te stemmen heb jij dus invloed op hun beslissingen.