Veelgestelde vragen

Resultaten 1 - 5 van 9
Aanstellingscriteria  

Naast gevoel voor verantwoordelijkheid is het nodig dat een dijkwacht voldoet aan de volgende criteria:

  • leeftijd tussen 18 en 65;
  • goede gezondheid en goede conditie;
  • stressbestendig;
  • bij voorkeur woonachtig binnen het waterschapsgebied;
  • goede plaatselijke bekendheid is een pré;
  • bereid tot inzet in 3-ploegendienst van 8 uur;
  • beschikking over eigen vervoer naar plaatsen van oefening en daadwerkelijke inzet;
  • zowel vrouwen als mannen verrichten taken in de dijkbewaking.
Ben ik verzekerd tegen ongevallen?  

Vrijwilligers in de dijkbewakingsorganisatie lopen een verhoogd veiligheidsrisico. Hiervoor heeft het waterschap een collectieve ongevallenverzekering afgesloten. Ook heeft Hollandse Delta een aansprakelijkheidsverzekering voor het geval dat uw vervoersmiddel schade oploopt tijdens een calamiteit.

Hoe kan ik inloggen op het extranet van de dijkbewaking?  

Dit extranet is alleen toegankelijk voor dijkwachten. Elke dijkwacht heft van het waterschap een wachtwoord ontvangen om in te loggen. Dit is de link naar het extranet:

https://samenwerken.wshd.nl/samenwerking/dijkbewaking/SitePages/Introductiepagina.aspx

 

Hoe regel ik mijn bijdrage aan de dijkbewaking met mijn huidige werkgever?  

Als u zich aanmeldt bij de dijkbewakingsorganisatie dient u dit te melden bij uw werkgever. In geval van calamiteit wordt u gewaarschuwd en dient u zich beschikbaar te houden. Omdat een calamiteit nooit gelegen komt, kan het voorkomen dat u gealarmeerd wordt. U zult in overleg met uw werkgever moeten beslissen of dit mogelijk is. De periode van oproepen en oefeningen zal tussen 1 oktober en 1 april zijn.

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan de dijkbewaking?  

Na uw aanmelding dient u eerst een cursus dijkwacht te volgen welke een avond van circa 3 uur duurt. Tijdens het stormseizoen wordt er twee keer per jaar geoefend. Een keer betreft het een dijkpostbijeenkomst. De dijkpostbijeenkomst vindt aan het begin van het stormseizoen plaats om nieuwe ontwikkelingen met elkaar te delen en met veiligheidsmaterialen te oefenen. Als tweede wordt er een grootschalige oefening gehouden met de gehele dijkbewakingsorganisatie waarbij verbeterpunten beoefend worden. Voor elke opkomst ontvangt u een onkostenvergoeding.