Zuiveren van afvalwater

Overal om ons heen is water. Het regent, het zit in de bodem en in sloten, plassen, kanalen en rivieren. Water is belangrijk voor nu en later! Voor onszelf en voor de natuur. Het water wat wij thuis door de wc, de gootsteen, de wasbak en het doucheputje spoelen gaat naar de riolering. Maar dan... waar blijft dat afvalwater en wat wordt hier mee gedaan?

Eén persoon gebruikt 120 liter water per dag. Dat is bijvoorbeeld water om de wc mee door te spoelen, water om te wassen en te douchen, water voor de vaatwasser en de wasmachine. We gebruiken hier drinkwater voor. Dit water is na gebruik verontreinigd met onder meer schoonmaakmiddelen, voedselresten en zeepresten. Al dit vieze water gaat naar de riolering. Maar dan... waar blijft dat afvalwater en wat wordt hier mee gedaan? 

In Zuid-Holland Zuid gaat dit rioolwater naar één van de 20 rioolwaterzuiveringen (rwzi) van waterschap Hollandse Delta. Het waterschap zorgt er vervolgens voor voor dat het afvalwater van burgers en bedrijven schoongemaakt wordt. Dit doen we dagelijks, 24 uur per dag. Het schoongemaakte water gaat weer terug de rivier in.

Gezuiverd afvalwater is geen drinkwater!

Gezuiverd afvalwater is geen drinkwater. Er zitten nog stoffen in die de bacteriën en andere micro-organismen er niet uit halen en die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ook ziekteverwekkende organismen die binnenkomen op een installatie worden niet allemaal verwijderd. Maar deze gaan meestal vrij snel dood als zij met het gezuiverde water in oppervlaktewater komen. Wanneer gezuiverd afvalwater direct terechtkomt in zwemwater, behandelen wij dit met chloorbleekloog of met UV-stralen om de mogelijke ziekteverwekkers te vernietigen. 

Loading the player
Zuiveren van afvalwater in de ondergrondse rioolwaterzuivering Dokhaven

Lees meer over

zuiveren