Exoten

In sloten, rivieren en plassen zie je steeds vaker dieren en planten die hier van nature niet voorkomen. Deze planten verstoren niet alleen het natuurlijke evenwicht maar door hun snelle groei ook de waterhuishouding. Dit soort planten noemen we exoten.

Het gaat bijvoorbeeld om planten als: grote waternavel, waterteunisbloem, parelvederkruid, watercrassula, watersla, waterhyacinth en waterwaaier. Veel planten zijn afkomstig uit vijvers of aquaria. Ze groeien vooral in voedselrijk water.

Het waterschap heeft er veel werk aan om deze planten uit het water te verwijderen. Wanneer u uw oude vijver- of aquariumplanten vervangt, gooit u deze dan in de groencontainer. Bij de aanschaf van nieuwe waterplanten voor uw vijver of aquarium kunt u ook kiezen voor inheemse soorten. Bij het tuincentrum weten ze precies om welke soorten het gaat.

Op het informatieblad 'Exoten in de sloten' staan foto's en beschrijvingen van deze uitheemse waterplanten. U kunt het informatieblad aanvragen via het Waterschapsloket.